Порошенко не захотів ветувати законопроекти, які порушують банківську таємницю

Дата: 02 Січня 2016
A+ A- Підписатися

Президент Петро Порошенко підписав законопроекти №3628 та №3629, які, за словами правозахисників, порушують банківську таємницю.

Про це йдеться на сторінці Верховної Ради України.

Як відомо, 24 грудня минулого року Верховна Рада ухвалила законопроекти №3628 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)” та №3629 “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо узгодження норм Бюджетного кодексу зі змінами до галузевого та податкового законодавства)”. Документи проголосовані, попри негативний висновок Головного науково-експертного управління.

Раніше, правозахисники вказували, що не всі парламентські комітети змогли підготувати свої висновки до документів. А при їх розробці було унеможливлене широке обговорення.

Законопроектом №3629 передбачається отримання Міністерством фінансів інформації, що містить банківську таємницю, персональні дані під час контролю за дотриманням бюджетного законодавства під час моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій та інших соціальних виплат. Аби отримувати та обробляти такі персональні дані Мінфіну не потрібно згоди фізичних осіб.

Згідно з законопроектами, на Міністерство фінансів покладається невластиві функції, а саме – моніторити соціальні виплати і нарахування їх фізичним особам. У законодавчих ініціативах чітко не вказаний перелік органів влади, котрі можуть отримувати інформацію, що належить до банківської таємниці. Правозахисники кажуть, документами не визначено, до яких саме персональних даних можуть мати доступ органи влади. Законопроектами не визначено, куди збирається, ким обробляється, як зберігається і на які цілі може бути використана інформація, що отримана органом влади.

Норми законопроектів №3628 та №3629 протирічать міжнародним зобов’язанням України, а саме статті 8 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод, та Конвенції про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних, занепокоєні правозахисники.

Автор обох законопроектів – чинний прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter