Порошенко ліквідував місцеві суди попри застереження адвокатів Небесної Сотні

Дата: 29 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Президент Петро Порошенко підписав укази про ліквідацію місцевих і створення окружних судів в Україні в рамках другого етапу судової реформи.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

“Підписав укази про ліквідацію та створення місцевих судів в Україні та закликав юристів-науковців і адвокатів до активної участі в конкурсах на посади суддів”, – йдеться в повідомленні.

За словами заступника глави Адміністрації президента Олексія Філатова, будуть створені окружні господарські суди, замість судів у районах також будуть створені окружні суди. Він зауважив, що також ліквідовуються та створюються певні суди у великих містах з метою організаційної та фінансової оптимізації, для того щоб забезпечити кращий доступ до правосуддя та більш ефективний розгляд судових справ.

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зауважив, що відтепер стане можливим і планування розвитку автоматизованої системи для того, щоб дійсно правосуддя було доступним і було відновлено довіру до судової системи.

За його словами, нові суди будуть формуватися на абсолютно прозорому конкурсі. До участі у ньому президент закликав науковців і адвокатів. “Замість того, щоб сидіти і обурюватися у Фейсбуці несправедливістю і неефективністю судової системи, я запрошую – беріть участь в конкурсах”, – закликав він.

Порошенко підкреслив, що разом з підписаними указами він буде ініціювати законопроекти щодо забезпечення безперервності судового розгляду справ у випадку переведення судді до нового суду.

Як відомо, раніше ВРП схвалила проект указу Порошенка про ліквідацію 142 місцевих і створення 74 окружних судів. Зокрема передбачена ліквідація 10 районних судів Києва.

Раніше адвокати Небесної Сотні закликали президента Петра Порошенка не ліквідовувати районні суди, бо це може призвести до колапсу судової системи. Вони переконані, що законних підстав для ліквідації районних судів немає. До того ж, на думку адвокатів, ліквідація не оптимізує видатки державного бюджету, а суттєво їх збільшить, зважаючи на необхідність розгляду великої кількості справ з початку, втрати років роботи суддів і участі сторін в судових засіданнях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter