Порошенко проти Шарія: рішення Печерського райсуду на користь блогера визнали незаконним

Дата: 06 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд визнав, що рішення Печерського суду в справі про захист честі, гідності та ділової репутації блогера Анатолія Шарія, не ґрунтується на засадах верховенства права, не є законним і обґрунтованим.

Рішення опублікували в Єдиному реєстрі судових рішень.

У травні поточного року Печерський райсуд задовольнив позов Шарія проти Петра Порошенка про захист честі, гідності та ділової репутації. Судді дійшли висновку, що, називаючи блогера “неукраїнським журналістом”, який “працює на Росію”, колишній президент стверджував факт, а не давав оцінні судження.

Окрім цього, судді не побачили доказів того, що Шарій працює в інтересах Росії чи є російським журналістом. Порошенко мав розмістити спростування своїх слів в “Урядовому кур’єрі”, а також сплатити 1 536 грн 80 коп. судового збору.

Апеляційний суд, розглядаючи справу, постановив, що Шарій не довів, що інформація про нього є фактами, а не оцінними судженнями, а також була поширена з явним злим наміром, тобто з нехтуванням питання про її правдивість чи неправдивість, а не для доведення особистих критичних думок відповідача з приводу діяльності позивача. Водночас оцінні судження не підлягають спростуванню, як це постановив Печерський райсуд.

Згідно з матеріалами справи, єдиним доказом поширення з боку колишнього президента оскаржуваної інформації про Шарія є відеозапис. Водночас блогер не надав доказів, що виступ Порошенка був публічним і його відповідь транслювалася наживо або взагалі фіксувалася будь-яким способом, окрім відеозапису.

Окрім скасування рішення першої інстанції суд стягнув із Шарія на користь Порошенка судові витрати в розмірі 3,5 тисячі гривень.

Нагадаємо, що в липні Верховний Суд фактично дозволив називати Шарія “кремлівським проєктом”, адже блогер програв справу проти журналіста телеканалу “Еспресо” Віталія Портнікова. Він використав це словосполучення щодо Шарія у 2017 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter