Порнографію знайшли, а умисел – ні: поліція закрила провадження проти “Карась Галереї”

Дата: 15 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Поліція закрила кримінальні провадження за образу релігійних почуттів (ст. 161 ККУ) та розповсюдження порнографії ( ст. 301 ККУ) щодо Карась Галереї, які були відкриті після скарг представників праворадикальних організацій.

Про це повідомив заступник голови галереї Олександр Заклецький на своїй сторінці у Фейсбук.

Раніше він повідомляв, що провадження були відкриті через скаргу на експозиції виставки Іллі та Саші Чичканів “Психодарвінізм: еволюція психів”.

Виставка відкрилась у галереї на початку червня 2017 року. Її експозиція включала експонати, де в рамках для ікон були зображені мавпи.

“Якщо ти віриш у бога, який є Всесвітом, який є в усьому, то маєш прийняти те, що бог є у тому числі і в мавпах”, – пояснює Заклецький ідею виставки у сюжеті телеканалу “112“.

За його словами, через 10 днів після відкриття на виставку прийшли люди з праворадикальних організацій, які назвали себе правозахисниками, написали заяву в поліцію і вимагали закрити експозицію, оскільки вона ображає почуття віруючих.

“Прийшли одразу із страшним скандалом. Казали, що ми богохульники і нас треба побити камінням. Ці роботи були зняті через 1,5 години після їхнього приходу”, – говорить Заклецький.

За фактом виставки проти куратора галереї Євгена Карася відкрили кримінальне провадження за статтею 161 ККУ (образа почуттів громадян за їхніми релігійними переконаннями).

“У теорії 161 стаття ККУ задумувалася, щоби захищати розмаїття, а виходить що карає за “інакомисліє””, –  прокоментувала ситуацію письменниця та активістка Олена Герасім’юк.

Вона також зазначила, що скаргу на галерею ініціював той самий чоловік, який зірвав презентацію її книги “Розстрільний календар” на фестивалі “Бандерштадт”, а також причетний до інших скандальних подій останніх місяців, зокрема погроз на адресу Форума видавців.

Герасім’юк у коментарі не називає прізвище, але в сюжеті “112” каналу від імені “ображених громадян” виступає Юрій Ноєвий, підписаний у титрах каналу як “громадський активіст”, а на сайті ВО “Свобода” як членом політради партійної організації.

Робота проекту “А4, Кулькова ручка”

Крім того, поліція знайшла у галереї брошури, в яких побачила ознаки порнографії. Брошури були відправлені на експертизу.

За словами Заклецького, йшлося про арт-бук лауреата премії імені Казіміра Малевича Стаса Волязловського та каталог малюнків щорічного художнього проекту “А4, Кулькова ручка”, що вже 11 років проводиться Карась Галереєю.

“Слід зазначити що сумнозвісна стаття про порнографію фігурувала в інформаційному полі українських медіа двічі: у зв’язку із переслідуванням правозахисника Дмитра Гройсмана, та у зв’язку із забороною книги лауреата Шевченківської премії Олеся Ульяненка “Жінка його мрії”. Обидва випадки закінчились фатально для фігурантів справ, внаслідок нападок обидва громадських діяча померли. … І ось через 7 років ми знову стикаємось із зловісним, абсолютно дикунським та ретроградним явищем боротьби проти порнографії в мистецтві”, – пише Заклецький.

За його словами, питання вже стоїть не тільки у втручанні держави в особистий інтимний простір кожного, а в сферу культури і творчості.

“Історія показує, що чим примітивніше суспільство, тим більше табу в ньому виникає, і навпаки в прогресивних та розвинутих суспільствах практично немає табуйованих тем. То куди прямує українська нація – до прогресу та нових звершень чи назад до середньовічних забобонів, табу та дикунства?”, – підсумовує Заклецький.

Втім після експертиз поліція таки вирішила закрити справи проти куратора галереї, оскільки не побачила умисної образи для почуттів громадян.

За словами, голови Подільського управління поліції міста Києва Владислава Іщенко, “ікона із зображенням тварини не несе в собі ніякої протиправності”.

“Щодо буклетів-карикатур із зображенням голих осіб, експерт дав заключення, що вони мають ознаки порнографії. Але все ж за відсутності складу злочину було прийнято рішення про закриття справи”, – зазначив Іщенко у сюжеті “112” каналу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter