Популярні соцмережі недостатньо захищають ЛГБТ-користувачів – Bloomberg

Дата: 15 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Платформи Facebook, Instagram, TikTok, Twitter і YouTube недостатньо захищають користувачів від гомофобного контенту, не пропонують варіанти гендерних займенників, а також ненадійно зберігають дані про гендерну ідентичність та сексуальну орієнтацію користувачів.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на GLAAD.

Фото: Global Look Press

Провідна організація GLAAD, яка займається захистом прав ЛГБТ-спільноти, помітила хейтерські атаки в TikTok та Twitter, які були спрямовані на ЛГБТ-людей. Після цього вона провела аналіз інших популярних сайтів щодо питання безпеки для ЛГБТ-користувачів.

Хоча GLAAD виявив, що Facebook, Instagram, TikTok, Twitter і YouTube мають доволі жорсткі правила щодо захисту вразливих користувачів, їхні дії не відповідають цим цілям.

Усі п’ять популярних соцмереж набрали менш як половину зі 100% рейтингу щодо безпеки для користувачів ЛГБТК. Instagram отримав найвищий результат у 48%, за яким йдуть Facebook, Twitter, YouTube і TikTok.

Оцінка правозахисників ґрунтувалася на різноманітних факторах, починаючи від того, чи містить платформа гендерні займенники в профілях до модерації вмісту.

Тож вони дійшли висновку, що жодна з п’яти платформ не зробила достатньо, щоб обмежити гомофобний контент. Соцмережам також не вдалося запропонувати варіанти гендерних займенників, забезпечити відповідну підготовку модераторів, мінімізувати видалення законного вмісту, заборонити націлювання реклами без згоди та захистити конфіденційність даних про гендерну ідентичність і сексуальну орієнтацію.

Усі п’ять соціальних мереж відповіли на зауваження правозахисників. Приміром, Facebook і Instagram заявили, що вони забороняють негуманний і насильницький матеріал, спрямований проти ЛГБТК.

У Twitter зазначили, що вже співпрацювали з GLAAD і обговорюють нові рекомендації.

Батьківська компанія YouTube підкреслила, що досягла значного прогресу у вилученні шкідливих відео.

А TikTok відзначив як свою політику боротьби з ненавистю, так і останні інструменти для просування позитивних коментарів.

У відповідь GLAAD виказав сподівання, що індекс безпеки змусить компанії діяти більш ретельно, а регулятори втрутяться з вимогою більшої відповідальності.

Нагадаємо, що в Україні за шість останніх років у півтора раза скоротилася кількість тих, хто негативно ставиться до ЛГБТ, – з 60,4% до 38,2%.  Утім сумарна кількість тих, хто ставиться позитивно або байдуже, становить 58%. Тобто це більшість населення країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter