Попри дозвіл на оброблення персональних даних ЗМІ не можуть поширювати інформацію про хворих

Дата: 16 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Ухвалений Верховною Радою 13 квітня закон, який дозволяє оброблення персональних даних без згоди особи, що захворіла на COVID-19, не виводить персональної інформації про хворих на коронавірус з-під захисту закону і не дозволяє журналістам поширювати цю інформацію в ЗМІ.

Про це повідомили в Інституті масової інформації. 

13 квітня низка українських інформаційних ресурсів поширила новину про те, що один зі співробітників “1+1 медіа”, який працює в управлінні спортивних проєктів, має підтверджений діагноз коронавірусу. Того ж дня на сайті медіахолдингу з’явилося повідомлення, в якому автори наголосили на неприпустимості розголошення в ЗМІ конфіденційної інформації щодо стану здоров’я їхнього співробітника. 

“Така інформація має конфіденційний характер, і ми не мали права афішувати її. Однак, оскільки питання набирає розголосу, мусимо підтвердити факт такої ситуації в спортивній редакції, зі згоди працівника”, – розповіли в “1+1 медіа”.

Виявилося, що журналіст не відвідував редакції з кінця березня, а весь спортивний департамент пішов у відпустку на період карантину після виходу останнього прямого ефіру, 22 березня.

Відомо, що Цивільний кодекс України гарантує право людини на таємницю про стан здоров’я. Інформація про здоров’я людини – це інформація з обмеженим доступом. Дані про стан здоров’я конкретної людини не можна розголошувати без її згоди. Такі дії можуть каратися відшкодуванням морального і матеріального збитку, а також кримінальною відповідальністю. 

Ухвалений на позачерговій сесії парламенту Закон “Про внесення змін до Закону України № 3320 “Про захист населення від інфекційних хвороб” щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” передбачає, зокрема, дозвіл на оброблення персональних даних без згоди особи, наприклад інформації, що стосується стану здоров’я, місця шпиталізації або самоізоляції, прізвища, ім’я, по батькові, дати народження, місця проживання, роботи (навчання), для протидії поширенню коронавірусної хвороби. Однак розголошувати ці дані, як показав аналіз документа, журналісти не можуть. 

“Помилкою буде вважати, що такі дані перестали охоронятися законом. Адже, відповідно до Конституції і законів України, кожна особа має право на таємницю інформації про стан свого здоров’я. Поширення такої інформації можливе лише за згодою особи, щодо якої інформація поширюється. Деякі журналісти вважають, що прізвища та інші персональні дані хворих є суспільно важливою інформацією, а отже можуть вільно поширюватися. Але таке твердження не відповідає дійсності. Посилання на суспільну значущість персональних даних не є універсальним правилом, а є винятком, який звільняє від відповідальності лише в окремих випадках, – наголосили в ІМІ.

Ситуація з журналістом 1+1, за словами експертів організації, дає йому право позиватися проти засобів масової інформації, які зазначили його прізвище і діагноз.

Однак в ІМІ додали, що журналісти можуть посилатися на суспільну значущість інформації, наприклад, коли повідомлення про конкретного хворого, який уникає обсервації або в інший спосіб створює загрозу для суспільства, дозволить запобігти поширенню інфекції. Водночас варто пам’ятати, що знеособлена інформація, яка не містить персональних даних і не дозволяє встановити особу хворого, може розміщуватися в ЗМІ і не порушує вимог законодавства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter