“Поневолена, але незламна”: журналісти окупованої Херсонщини просять про допомогу

Дата: 06 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Журналісти, яким вдалося виїхати з тимчасово захопленої ворогом Херсонщини, звернулися до колег зі всього світу із закликом про допомогу ЗМІ в окупації та поширення правдивої інформації про ситуацію в області.

Звернення медійників озвучили у львівському медіацентрі “Україна” під час брифінгу “Херсонщина. Журналістика в окупації”.

Проукраїнський мітинг в окупованому Херсоні. Джерело: ua.tribuna.com

У ньому вони просять всіх небайдужих поширювати достовірну інформацію про тимчасово окуповану російськими військами українську Херсонщину. Журналісти наголосили, що десятки працівників втратили роботу через закриття незалежних українських ЗМІ на тимчасово окупованих територіях, вони потребують фінансової та психологічної підтримки. Частину медійників окупанти тримають у неволі.

Водночас місцеві журналісти наголосили, що Херсонщина поневолена, але незламна. Регіон понад сто днів перебуває в окупації, ворог захопив 94% Херсонщини. Перші дні громадяни, зокрема й журналісти, виходили на мирні акції спротиву, протистояли озброєним військовим. З часом тиск на них посилився, мітинги стали неможливими. Почалося викрадення та катування активістів та журналістів. Проте виїхати на безпечну територію складно, оскільки не було жодного офіційного коридору для виїзду на підконтрольну українським військовими територію, заявили херсонські медійники.

Вони наголосили, що вже тиждень Херсонщина залишається без зв’язку: росіяни відімкнули мобільних українських операторів, ввели тотальний контроль за спілкуванням у соцмережах і телефоном.

“Давайте разом наближати перемогу, розуміючи, що зараз на території нашої держави виборюється ціннісне майбутнє Європи. Спонукайте владу ваших країн до рішучої підтримки України та до світової ізоляції росії. Кажіть про відсутність коридорів для безпечного вивезення людей з початку повномасштабного вторгнення росії. Звертайтеся до міжнародних інституцій, щоб запобігти гуманітарній кризі, яку окупант штучно чинить на території нашої області”, – заявили херсонські журналісти.

Нагадаємо, що російські військові контролюють Херсонську область від 24 лютого 2022 року. Армія загарбників зайшла на її територію з боку тимчасово окупованого Криму.

Після окупації в регіоні відбувалися численні проукраїнські мітинги, зокрема в Херсоні, Каховці, Генічеську, Новій Каховці.

Через спротив окупації з боку місцевих жителів 9 березня російські військові ввели в регіон підрозділи Росгвардії, які затримують протестувальників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter