Понад 80% українців підтримують появу жінок у політиці

Дата: 05 Березня 2020
A+ A- Підписатися

82% опитаних українців підтримують те, що жінки йдуть у політику.

Такі дані опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” протягом лютого 2020 року.

Близько половини респондентів погоджуються із твердженнями, що в Україні сьогодні бракує партії, яка представляє інтереси жінок. Стільки ж переконані, що жінки недостатньо представлені в уряді, Верховній Раді та місцевій владі.

За даними соціологів, більш ніж 40% опитаних переважно обирали середньозважену відповідь щодо того, кому краще, чоловікам чи жінкам, вдається займати лідерську позицію та ухвалювати рішення. Натомість, у порівнянні прямих відповідей, перевагу респонденти все ж таки надавали чоловікам, особливо коли йшлося про сферу політики.

“Якщо в питанні лідерства в колективі та прийнятті зважених рішень у ґендерному розподілі спостерігалося певне протиставлення думок чоловіків та жінок про роль статей у цих сферах, то стосовно політичного лідерства та прийняття зважених політичних рішень обидві статі частіше віддавали перевагу чоловікам”, – розповіли дослідники. 

Оцінюючи ефективність представників обох статей на політичних та виборних посадах, опитані найчастіше погоджувалися з тим, що для ефективної роботи народним або ж місцевим депутатом стать не має особливого значення. Натомість, незважаючи на те що відносна більшість погоджувалися, що ефективно виконувати обов’язки міського чи сільського голови, голови обласної державної адміністрації, міністра уряду, прем’єр-міністра та президента України можуть як чоловіки, так і жінки, все ж таки дещо частіше опитані зазначали, що ефективними тут будуть чоловіки.

“У таких ролях, як уповноважений з питань встановлення миру на Донбасі (вигадана для опитування посада) та міністр оборони, ефективнішими респонденти бачать чоловіків. Цікаво, що в статевому розподілі в цих питаннях не фіксувалося великої різниці у відповідях представників обох статей”, – йдеться в дослідженні. 

Нагадаємо, що минулого року до Виборчого кодексу вперше внесли норму щодо 40-відсоткових ґендерних квот. Тепер під час формування загальнодержавного та регіональних виборчих списків кандидатів у депутати партії мають забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і т.д.) кожного виборчого списку як чоловіків, так і жінок (не менш ніж два кандидати кожної статі). 

Нещодавно ЦВК повідомила, що не реєструватиме на виборах партії, які не дотримуються цих квот. 

Як відомо, останні дослідження показали, що в новинах регіональних медіа жінки згадуються приблизно втричі рідше, ніж чоловіки. Водночас частіше згадки про жінок траплялися в матеріалах на соціальну тематику, про кримінал та культуру. На жінок-експерток у регіональних виданнях припадає не більш ніж 28% загальної кількості експертів, а число героїнь у новинах не перевищує 29% загальної кількості героїв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter