Понад 60% українців за кордоном заробляє більше, ніж в Україні до повномасштабної війни – дослідження

Дата: 21 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Українці поступово інтегруються до іноземних ринків праці. Серед працевлаштованих українських громадян за кордоном більшість повідомляє, що заробляє більше, ніж до повномасштабного вторгнення. У листопаді 2022 року про це казали на 20% менше українців, ніж зараз. 

Такими є результати дослідження Центру економічної стратегії “Українські біженці. Майбутнє за кордоном та плани на повернення”. 

Близько половини працевлаштованих за кордоном українців працюють не за тією спеціальністю, за якою працювали до повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. За понад рік ця частка дещо знизилася – з 60% до 51%. Натомість на 8% зросла частка тих, хто знайшов роботу за своєю або суміжною спеціальністю.

Попри загальне зменшення отримуваної підтримки, рівень допомоги українцям за кордоном залишається значним. Приблизно 71% біженців отримує певну підтримку від уряду країни перебування. У листопаді 2022 року цей показник становив 92,5%.

Як і раніше, найщедрішою до біженців державою є Німеччина. У цій країні майже три чверті українських біженців відвідують мовні курси, отримують соціальні виплати та забезпечені житлом.

Найбільшою мірою зменшилася допомога біженцям у Польщі. У листопаді 2022 року лише 9,4% українців у цій країні повідомляли, що не отримують жодної допомоги. У січні 2024 року понад половину не отримують підтримки від польського уряду.

Станом на кінець січня 2024 року за кордоном через війну перебуває 4,9 млн українців. Переважна більшість біженців – це жінки (найбільша частка – жінок у віці 35–44 років – 13%) та діти.

За розрахунками Центру економічної стратегії, за межами України за різними сценаріями можуть залишитись від 1,4 млн до 2,3 млн українців.

Нагадаємо, що у Швеції журналістка Елаф Алі під час ефіру розважальної програми IFS (“Іммігранти для шведів”), відповідаючи на запитання ведучого про те, яка група іммігрантів отримала найбільше дозволів на проживання у Швеції у 2022 році, зазначила, що це були українки. Вона наголосила, що українські жінки “блондинки й блакитноокі”, тому місцеві нібито не помічають їхньої присутності ніде, окрім як у борделях.

Фото обкладинки: Голос України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter