Понад 40% шкіл готові розпочати навчання офлайн у вересні – Шкарлет

Дата: 17 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Нині близько 41% усіх закладів освіти має можливість розпочати навчання в традиційному форматі.

Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Найвищі показники готовності до освітнього процесу в очній формі у Львівській області – 83%, у Чернівецькій – 78% та в місті Києві – 68%.

Інші області продовжують створювати належні й безпечні умови в закладах освіти для навчання офлайн.

За словами міністра, спецкомісії провели обстеження у 86% шкіл, з них у майже половини (48%) є захисні споруди.

“Дуже важливо, щоб батьки мали змогу на власні очі переконатися, що їхнім дітям буде безпечно перебувати в закладах освіти. Тому закликаю директорів шкіл надати можливість батькам побачити умови перебування учнів в укриттях у разі сигналу “Повітряна тривога” та бути в постійній комунікації з ними”, – написав Шкарлет.

Директори, за його словами, можуть запропонувати організувати батьківські збори, які традиційно проводяться перед початком нового навчального року, у захисних спорудах.

Міністр також нагадав, що разом з Фондом “Східна Європа” та ДСНС Міносвіти започаткувало програму “Безпечна школа”. У межах програми оберуть 20 шкіл для облаштування укриттів у відносно безпечних областях України. ЮНІСЕФ допоможе облаштувати захисні споруди в 73 школах України.

Крім того, МОН разом з Мінцифри запустило проєкт “Wi-Fi в укриттях” для можливості продовження навчання.

“З метою надання якісних освітніх послуг для тих здобувачів, які не мають можливості навчатися очно, спільно з партнерами працюємо над оновленням контенту та забезпечуємо вчителів необхідними девайсами для дистанційної освіти”, – додав міністр.

Нагадаємо, згідно з попередніми результатами опитування КМДА, майже 70% батьків у Києві обрали для дітей очну форму навчання з 1 вересня.

Як пояснила директорка столичного Департаменту освіти і науки Олена Фіданян, школи, у яких укриття не може вмістити всіх учнів з учителями, перейдуть на двозмінне навчання. Ті ж заклади освіти, де немає ані свого укриття, яке б відповідало всім вимогам, ані безпечного місця поруч зі школою, куди можна оперативно перевести дітей у разі повітряної тривоги, взагалі не зможуть розпочати навчання в очній формі.

Відомо, що 1 вересня до столичних шкіл підуть також діти тих, хто був змушений переїхати до столиці через російську агресію. На сьогодні до закладів освіти зараховано вже більш ніж 2 тисячі дітей внутрішньо переміщених осіб.

Водночас на початку липня петиція на сайті президента про заборону очного навчання у всіх навчальних закладах до кінця воєнного стану набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів. Відповідаючи на неї, президент Володимир Зеленський нагадав, що, організовуючи початок навчального року в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці, зважатимуть на безпекову ситуацію, однак зазначив, що звернувся до прем’єр-міністра Дмитра Шмигаля з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати про результати розгляду авторку звернення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter