Понад 30 держав-членів ВООЗ вакцинували менш ніж 10% свого населення проти ковіду

Дата: 19 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Зі 194 країн-членів ВООЗ 36 вакцинували менш як 10% свого населення, а 88 – менш ніж 40%.

Про це повідомили у ВООЗ.

Фото: Закарпатська ОДА

У межах глобальної компанії Covax планувалося постачити 2 мільярди доз вакцини у всьому світі до кінця минулого року, однак станом на початок січня 2022-го кількість придбаних та розподілених вакцин сягнула понад 1 мільярд.

Операцію із закупівлі та постачання препаратів до щонайменше 144 країн у ВООЗ називають найбільшою в історії, але додають, що амбіції компанії були скомпрометовані, зокрема, накопиченням запасів у багатих країнах, та катастрофічними спалахами ковіду, які призвели до тимчасових зупинень постачання.

Окрім цього, досі відсутній механізм спільного використання ліцензій, технологій та ноу-хау фармацевтичними компаніями, про необхідність запровадження якого у ВООЗ говорять від початку пандемії. 

Нині майже половина населення світу щепилася проти коронавірусу. Водночас, за словами виконавчого директора програми ВООЗ із надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я Майкла Раяна, досі є великі відмінності в частці вакцинованих людей у різних частинах світу.

Перші 2 мільйони доз вакцини Moderna, які доставили до України в межах компанії Covax у липні минулого року. Фото: ЮНІСЕФ

“Так, в Африці рівень вакцинації перебуває лише на рівні 7%. І тому, хоча вакцинація і триває, є країни, які фактично залишаються поза цим процесом. І нам треба домогтися справедливості та захищати найнезахищеніші групи у всіх країнах під час боротьби з цим вірусом”, – цитує його слова під час Всесвітнього економічного форуму Укрінформ.

У ВООЗ наголошують, що всеохопна вакцинація населення з рівним доступом в усіх регіонах світу та для всіх верств і груп населення є єдиним способом стримати поширення та звести до мінімуму смертність від коронавірусу. 
 
Нещодавно для розширення доступу до вакцин у країнах з низьким рівнем доходу ВООЗ внесла дев’яту вакцину проти коронавірусу до переліку засобів для використання в надзвичайних ситуаціях. Йдеться про вакцину NVX-CoV2373, що виробляють під назвою Covovax в Індії. 
 
Нагадаємо, що в Україні вакцинація розпочалася наприкінці лютого 2020 року. Нині вже понад 15 мільйонів українців отримали хоча б одну дозу вакцини, а щеплених двома дозами налічили понад 14,3 мільйона. Додаткову дозу отримали 10,6 тисячі людей, а бустерну – 131,1 тисячі осіб.
 
Фотографія обкладинки: Reuters 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter