Понад 2,5 тисячі мешканців Дніпропетровщини залишились без ліків від ВІЛ/СНІДу через зрив закупівлі

Дата: 17 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У Дніпропетровській області 2576 людей не отримують необхідних ліків від ВІЛ/СНІДу через зрив їхньої закупівлі. 

Про це з посиланням на відповідь Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації повідомили у фейсбуку правозахисної групи “Січ”.

Фото: фейсбук-сторінка “Правозахисна Група “Січ”

Із 25,8 тисячі людей, які мали отримувати терапію в області, доступ до ліків мають лише понад 23,2 тисячі, зокрема 501 дитина. Пігулки вони отримують завдяки допомозі, яку надає Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом та в рамках Надзвичайного плану президента США по боротьбі з ВІЛ (PEPFAR). 

“На сьогоднішній день в області забезпеченість антиретровірусними препаратами складає 2–3 місяці (вересень–жовтень поточного року)”, – розповіли у департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА.

Ще понад 2,5 тисячі людей лікування не отримують взагалі.

“Препарати АРТ – це не вітамінки, які можна забути випити, і жодних наслідків! Якщо пропускається хоча б одне вживання ліків – це вже проблема, адже попередня схема перестає діяти і необхідно підбирати нові ліки, а це процес складний, тривалий і не завжди безпечний”, – пояснюють у правозахисній групі “Січ”.

Причиною ситуації, що склалася, у облдержадміністрації називають зрив закупівель препаратів Ефавіренз, Невірапін, Трастива, Абакавір/Ламіфудин, Ламіфудин/Зидовудин та Тенофовір на національному рівні.

Про ймовірні проблеми з закупівлею в Україні активісти говорили ще у грудні 2019 року. Тоді у всіх регіонах країни синхронно провели акцію “Чорна ялинка”, аби привернути увагу до ситуації. Вже у серпні минулого року МОЗ запевняло, що для паніки немає причин, а ліків, які є на складах у лікарнях, вистачить для задоволення потреб пацієнтів і для забезпечення безперервності лікування. 

“Частина мешканців нашої області вже повільно помирає, адже на них не вистачило ліків, отриманих від благодійників. Це ті громадяни, які повинні негайно почати вживати препарат, але не можуть цього зробити через його відсутність. Без медикаментозного контролю вірус стрімко поширюється, руйнуючи імунну систему, тому в усіх цивілізованих країнах час між виявленням ВІЛ-інфекції та початком вживання препаратів намагаються скоротити до мінімуму. Колись так було і в нас”, – обурюються правозахисники. 

ZMINA звернулась за коментарем щодо ситуації до МОЗ. 

Нагадаємо, що Україна є лідеркою серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. Декілька років назад медична система офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ.  ZMINA докладно розповідала про те, що ж змінилось у підходах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter