Під офісом Зеленського встановили чорну ялинку, аби нагадати про ліки для ВІЛ-позитивних

Дата: 19 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

У Києві біля Офісу президента пацієнти та активісти встановили чорну ялинку, прикрашену пустими пляшками від ліків, аби нагадати про проблему закупівлі ліків для ВІЛ-позитивних українців. 

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомив голова благодійного фонду “100% життя” Дмитро Шерембей.

В 11.00 начнётся не праздник!https://facebook.com/events/494293577857128/?ti=icl

Gepostet von Dima Sherembei am Donnerstag, 19. Dezember 2019

Як повідомили активісти, Міністерство охорони здоров’я провалило закупівлю препаратів, необхідних для постійного лікування ВІЛ-позитивних людей. За оцінками благодійного фонду “100% життя”, до 92 тисяч людей, які живуть з ВІЛ, можуть залишитися без лікування, адже самостійно вони не можуть придбати ці препарати, бо вони не продаються в Україні. 

Відомо, що акція “Чорна ялинка: ВІЛ-позитивним пацієнтам не до свят” відбудеться синхронно у всіх регіонах України. Сотні пацієнтів мають передати звернення губернаторам та міським головам з проханням допомогти. 

Нагадаємо, що Україна – лідер серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За даними ВООЗ, близько 7% ВІЛ-інфікованих із загального числа заражених проживає зараз саме в 55 країнах європейського регіону, умовно розділеного на Східну, Центральну і Західну Європу. Відомо, що приблизно 250 тисяч українців сьогодні живуть з ВІЛ, проте лише 140 тисяч з них знають про свій статус. 

Найближчим часом Європа може досягнути показників UNAIDS 90–90–90. Із 2016 року в Києві працює проект “Сталість ВІЛ-послуг”, згідно з яким до 2021 року столиця має досягнути таких показників. Нещодавно Україна офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ. ZMINA докладно писала про те, що ж змінилось у підході до лікування інфекції

На жаль, в Україні люди, що живуть з ВІЛ, досі стикаються зі стигматизацією через свій діагноз. Через це представники груп ризику бояться проходити тестування, не знають свого ВІЛ-статусу, а деякі досі вважають ВІЛ/СНІД виключно хворобою гомосексуалів, працівників і працівниць комерційного сексу та наркозалежних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter