Понад 18% судових рішень щодо булінгу стосуються цькування дітей в інтернеті – дослідження

Дата: 09 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Понад 18% рішень, ухвалених судами щодо булінгу, за даними Єдиного реєстру судових рішень, стосуються цькування, яке було вчинене в інтернеті з використанням засобів електронних комунікацій.

Про це свідчать результати аналітичного дослідження “Попередження та протидія кібербулінгу в дитячому середовищі України”, яке провели в межах Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу Docudays UA.

За даними дослідження, найбільше протоколів стосовно онлайн-цькування, або ж кібербулінгу, складено в Київській області. Частіше ображають хлопці – 70%, а потерпають від кібербулінгу переважно дівчата – близько 80%.

Найпоширенішими видами кібербулінгу в дитячому середовищі України, згідно з дослідженням, є створення фейкових сторінок, поширення інтимних фото, тролінг та поширення відеозаписів бійок.

Фокус-групи, проведені в межах дослідження серед учителів, учнів, патрульних поліцейських та фахівців ювенальної превенції, свідчать, що наразі немає ефективних способів подолання загроз кібербулінгу. Якщо дорослі кажуть про необхідність батьківського контролю, фільтрування інформації, підлітки не розглядають це як панацею. Опитування показують, що підлітки хотіли б бути більш долученими до різних освітніх програм, які стосуються запобігання та протидії кібербулінгу.

“Ми радимо працювати більше з дітьми та батьками. Щоб себе убезпечити, дитина має знати, куди може звернутись і заявити про факт кібербулінгу. Важливо також уміти зібрати докази онлайн-цькування. Конче потрібно працювати з батьками, тому що не всім батькам зрозуміло, що таке цькування в онлайні й що це є проблемою”, – наголосив на презентації дослідження старший інспектор з особливих доручень Управління ювенальної превенції НПУ, підполковник поліції Юрій Кіцул.

У дослідженні експерти проаналізували ситуацію з кібербулінгом в Україні, українське та міжнародне законодавство, найкращі світові практики із запобігання і протидії онлайн-цькуванню.

“Ми підготували в дослідженні також рекомендації до уряду, зокрема щодо законодавства. Одна з рекомендацій – це означити кібербулінг як окремий термін, щоб визначити відповідальність за онлайн-цькування та те, як запобігати й протидіяти цьому явищу. Також рекомендації стосуються наразі чинного закону щодо булінгу”, – розповів аналітик ГО “Докудейз” та один з авторів дослідження Богдан Мойса.

Автори дослідження зазначають, що важливою є участь дітей в ухваленні рішень, які безпосередньо їх стосуються, зокрема безпеки в цифровому середовищі.

Представниця Уповноваженої ВР України з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина розповіла, що ще шість років тому в офіс Уповноваженої не надходило звернень щодо булінгу, а за останні три роки їхня кількість зросла в десятки разів. І хоча за час онлайн-навчання кількість звернень щодо булінгу зменшилася, проблема онлайн-цькувань лише загострилася.

Прочитати дослідження повністю можна тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter