Помер радянський дисидент, учасник “Демонстрації сімох” Віктор Файнберг

Дата: 03 Січня 2023
A+ A- Підписатися

2 січня, у понеділок, помер 92-річний Віктор Файнберг, учасник правозахисного руху в СРСР. Чоловік був одним з вісьмох демонстрантів, які вийшли на Красну площу в серпні 1968 року з протестом проти вторгнення до Чехословаччини. Файнберга поховають в Ізраїлі 5 січня.

Про це йдеться на його сторінці у фейсбуку. 

Фото: Віктор Файнберг

Віктор Файнберг народився в Харкові. Вивчав філологію в Ленінградському університеті. Взимку 1968 року приєднався до радянського руху дисидентів. 

25 серпня 1968 року разом з однодумцями – Костянтином Бабицьким, Тетяною Баєвою, Ларисою Богораз, Наталією Горбаневською, Вадимом Делоне, Володимиром Дремлюгою та Павлом Литвиновим – він вийшов на демонстрацію проти окупації Чехословаччини на Красну площу. Акція тривала близько п’яти хвилин, після чого демонстрантів затримали співробітники КДБ, які чергували на Красній площі.

Фото: Антирадянський блог

Файнбергу під час затримання вибили передні зуби, після чого посадили в автомобіль та відвезли на допит. Його звинуватили за статтею “Поширення свідомо хибних вигадок, що ганьблять радянський державний і суспільний устрій”. Пізніше центр судової експертизи визнав філолога неосудним. Понад чотири роки Файнберг провів у психіатричній лікарні, де до нього застосовували примусове лікування.

У лікарні Файнберг разом із другом Борисом Петровим двічі голодував на знак протесту, їх підтримав і фізик, правозахисник Андрій Сахаров. Коли інформація про голодування потрапила до закордонних ЗМІ, керівництву лікарні довелося скасувати ін’єкції та пом’якшити умови утримання.

Дисидента звільнили в 1973 році. В еміграції для боротьби з каральною психіатрією в СРСР він заснував Кампанію проти психіатричного насильства в політичних цілях. З 1978 жив у Парижі.

Крім того, Файнберг виступав на підтримку української Революції гідності, а також брав участь у кампаніях за визволення українських в’язнів Кремля.

У листопаді 2014 року разом з Павлом Литвиновим він бойкотував посмертне нагородження Наталії Горбанівської чеською премією на знак протесту проти проросійських висловлювань президента Мілоша Земана про Крим.

Нагадаємо, що в лютому 2022 року на 91-му році життя помер дисидент, літературознавець, Герой України Іван Дзюба. У 1973 році він був засуджений радянською владою до п’яти років ув’язнення та п’яти років заслання за працю “Інтернаціоналізм чи русифікація”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter