Помер Герой України, дисидент Іван Дзюба

Дата: 22 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

На 91-му році життя помер дисидент, літературознавець, Герой України Іван Дзюба.

Про це 22 лютого повідомило Радіо Свобода.

Іван Дзюба і Ліна Костенка. Джерело: radiosvoboda.org

“Сьогодні вранці уві сні на 91-му році життя відійшла за межі цього земного світу унікальна людина Іван Дзюба. Одне ім’я вже говорить багато. Багато, бо це один з лідерів національного, духовного відродження другої половини ХХ і початку ХХІ століття. Передусім Іван Дзюба – це інтелектуальний провідник і речник українського шістдесятництва. І я сьогодні не можу не згадати слів Ліни Костенко, яка сказала, що Іван Дзюба – це людина, що завжди мала мужність говорити правду”, – процитувало видання слова літературознавця Миколи Жулинського.

Він сказав, що Дзюба останніми роками мав проблеми зі здоров’ям, проте продовжував працювати та стежити за літературним процесом і суспільно-політичним життям.

Іван Дзюба народився 26 липня 1931 року в селі Миколаївка Волноваського району на Донеччині. Дисидент радянських часів, Герой України, академік НАН України. Свого часу очолював Міністерство культури та був головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

У 1973 році був засуджений радянською владою до п’яти років ув’язнення та п’яти років заслання за працю “Інтернаціоналізм чи русифікація”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на 97-му році життя помер радянський дисидент, правозахисник і засновник Московської Гельсінської групи Юрій Орлов.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter