Помер російський дисидент і засновник Московської Гельсінської групи Юрій Орлов

Дата: 30 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

На 97-му році життя помер радянський дисидент, правозахисник і засновник Московської Гельсінської групи Юрій Орлов.

Про це повідомили його колеги.

Орлов народився в серпні 1924 року в Москві. Під час Другої світової війни працював токарем на заводі, служив в армії, а після війни вступив на фізико-технічний факультет МДУ, який закінчив у 1952 році. Проблеми з радянською владою в Орлова почались у 1956 році, коли на партійних зборах, присвячених обговоренню доповіді Хрущова на XX з’їзді КПРС, він назвав Сталіна вбивцею. 

Вченого виключили з партії та звільнили з теплотехнічної лабораторії, яка в той час вважалася однією з надсекретних лабораторій так званого атомного проєкту СРСР. Орлов став одним з перших учених, які відкрито виступили на захист Андрія Сахарова. Також він критикував радянську владу, публікуючи статті, зокрема, про причини “інтелектуального відставання СРСР”.

У 1973 році Орлов заснував московський осередок організації Amnesty International, а в 1976 році – Московську Гельсінську групу. Вже через рік чоловіка засудили до восьми років таборів і п’яти років заслання за антирадянську пропаганду, а згодом обміняли в США на радянського шпигуна Геннадія Захарова, що працював під прикриттям в ООН. Відтоді Орлов жив у США.

Причину смерті Орлова його колеги не повідомили. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter