Помер політвʼязень та сотенний УПА Мирослав Симчич (Кривоніс)

Дата: 18 Січня 2023
A+ A- Підписатися

На Прикарпатті помер сотенний Української повстанської армії Мирослав Симчич (Кривоніс), який за життя пережив понад 32 роки радянських концтаборів. 5 січня чоловік відзначив 100-річний ювілей. 

Про це повідомила голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

Мирослав Симчич “Кривоніс”. Фото: ТСН

“За своє довге життя Мирослав Симчич пережив більше 32 років концтаборів. Однак його не зламали ні жорстокі тортури, ні катування. Свій життєвий шлях він присвятив боротьбі за незалежність України. Пишаємося, що в нашому краї була така славетна людина. Його подвиги знатиме і пам’ятатиме не одне покоління українців”, – зазначила Онищук.

Мирослав Симчич народився в 1923 році в селі Вижний Березів поблизу Косова на Прикарпатті. Закінчив Коломийський архітектурний технікум. У 1941 році вступив до юнацтва ОУН та воював проти німців у народній самообороні. Навесні 1944 року закінчив старшинську школу УПА і став командиром чоти, згодом – сотні.

У лютому 1945 року в бою біля річки Рушір сотня, у якій Кривоніс командував чотою, перекрила дорогу підкріпленню, яке йшло на допомогу військам НКВС, оточеним у Космачі. Повстанці обрали вдале місце для засідки, а перед приходом колони розібрали міст.

У тому бою повстанці втратили лише двох бійців, а Симчич отримав поранення в руку. Після тривалого лікування він повернувся у свою сотню.

Чоловіка затримали в 1948 році та засудили до 25 років таборів. Звільнившись у 1963 році, він переїхав до Запоріжжя, але 1968-го його знову засудили “за нововиявленими обставинами”. Загалом чоловік провів в ув’язненні 32 з половиною роки й був звільнений з таборів у 1985 році.

За життя держава визнала Симчича Героєм України: президент Володимир Зеленський надав йому це звання з відзначенням орденом “Золота Зірка” за героїзм, виявлений у боротьбі за незалежність України, визначні особисті заслуги в становленні української державності, багаторічну плідну громадську діяльність.

Нагадаємо, що 22 листопада 2022 року помер український дисидент, політик та політичний в’язень радянських таборів Юрій Шухевич

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter