Помер дисидент Юрій Шухевич, якого радянська влада майже 30 років тримала в неволі

Дата: 22 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Помер український дисидент, політик та політичний в’язень радянських таборів Юрій Шухевич. 

Про це з посиланням на рідних Шухевича повідомляє низка медіа. 

Фото: Гал-Інфо

Син командувача ОУН-УПА Романа Шухевича народився на Львівщині в 1933 році. 

У 13-річному віці його відлучили від матері й помістили в дитячий будинок для дітей так званих “ворогів народу”, звідки він декілька разів тікав. У 16 років радянська влада відправила його за політичну діяльність батька за ґрати до російського міста Володимир, а “судити” його почали ще 15-річним. 

Попри те що Шухевич підпадав під амністію, він відсидів 10 років, а потім ще 10 за сфабрикованими звинуваченнями. Окрім цього, радянська влада заборонила йому повертатися до України, а тому він був змушений тимчасово оселитись у Кабардино-Балкарії. 

У 1972-му його знову засудили до дев’яти років ув’язнення і п’яти років заслання, а після цього ув’язнили вчетверте. Він провів ще 10 років у двох російських тюрмах та п’ять років на засланні. 

Незважаючи на це, Шухевич активно виступав за надання ув’язненим у СРСР статусу політв’язня, домагався права на виїзд з країни й став членом Української Гельсінської групи.

До України Шухевич зміг повернутися лише в 57 років. 

У 2006 році він отримав звання Герой України, а також був депутатом Верховної Ради, яка за його ініціативи ухвалила закон, що дозволив надати воїнам УПА статус борців за незалежність України у ХХ столітті. 

Помер Шухевич у Мюнхені, де перебував на лікуванні.

Фотографія обкладинки: polemika.com.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter