Помер казахський журналіст Айдос Садиков, на якого раніше скоїли замах у Києві

Дата: 02 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Казахський журналіст і опозиціонер Айдос Садиков, на якого 18 червня у Києві вчинили замах, помер у лікарні.

Про це повідомила його дружина, журналістка Наталія Садикова.

Фото: Ukraine World News

“Айдос Садиков пішов від нас сьогодні о 3:00 за Києвом. Мій любий чоловік, батько наших трьох дітей, великий син казахського народу. Айдос віддав своє життя за Казахстан, прийняв мученицьку смерть від руки кілерів. Тринадцять днів Айдос боровся за життя у реанімації, але дива не сталося. Його смерть на совісті Токаєва”, – написала вона.

У зв’язку зі смертю казахського журналіста підозрюваним у замаху на нього змінять підозру. Наразі правоохоронні органи готують повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри причетним особам із замаху на вбивство на умисне вбивство, вчинене на замовлення та за попередньою змовою групою осіб.

Нагадаємо, що замах на Айдоса стався 18 червня у дворі будинку в Шевченківському районі Києва, де той жив із дружиною. Підозрюваними є двоє громадян Казахстану – Алтай Жаканбаєв і Мейрам Каратаєв. Як встановили українські слідчі, вони приїхали в Україну з Польщі 2 червня й орендували житло за різними адресами. 6 червня Жаканбаєв для стеження купив автомобіль Opel Vectra, через два дні він і Каратаєв винайняли квартиру неподалік місця проживання Садикова і почали вивчати його розпорядок дня і звички.

Айдос та Наталія переїхали до України 2014 року та мають статус біженців. З батьківщини Садиков був змушений поїхати через переслідування влади тодішнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Наталія звинувачує в замовленні нападу чинного президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва. Останній пообіцяв сприяти розслідуванню та назвав замах “серйозним інцидентом”. 

Українські слідчі оголосили підозрюваних у замаху в міжнародний розшук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter