Поменшало українців, які вважають, що за політичні погляди можна стати жертвою дискримінації

Дата: 10 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Вік, інвалідність та сексуальна орієнтація потрапили до трійки ознак, за якими, на думку опитаних, найчастіше утискають людей в Україні. 

Такі дані третього загальнонаціонального дослідження “Що українці знають та думають про права людини”, яке проводив Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA.

За чотири роки побільшало тих, хто вважає, що утисків в Україні можна зазнати через свій вік (у 2016-му – 37,4 %, у 2020-му – 40,2 %). Також із 32 до 38 % збільшилася частка тих, хто вважає, що дискримінувати в країні можуть за наявність інвалідності. На 4 % побільшало й тих, хто вважає, що належність до ЛГБТ-спільноти може стати причиною утисків: у 2016 році таких було 21,6 %, а у 2020-му – 26,3 %.

Із 2016 року збільшилася на 6,5 % частка тих, хто вважає, що етнічне походження може спричинити дискримінацію. На 1,9% побільшало й тих, хто вважає, що статус ВПО може стати причиною для утисків. Значна частина респондентів вказала на те, що людей в Україні дискримінують за критерієм статі (23 %).

Відповідаючи на запитання, чи потрібно обмежувати права певних соціальних груп, респонденти розділилися. Зокрема, безумовно чи за певних обставин українці готові обмежувати права наркозалежних (63 %), олігархів (50 %), колишніх засуджених (46 %), людей зі специфічними політичними поглядами (46 %) та ЛГБТ (42 %). Середній рівень підтримки обмеження в правах спостерігається стосовно ромів (38 %) та безхатьків (31 %). Менш готові обмежувати в правах безробітних (18 %) і переселенців з Криму та Донбасу (20 %).

Нагадаємо, що понад третину опитаних українців заявили, що ніколи не стикалися з порушенням своїх прав, а 10 % повідомили, що постійно стають жертвами порушень прав людини. Водночас за чотири роки побільшало українців, для яких важлива толерантність.

Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA вже втретє спільно проводять дослідження “Що українці знають та думають про права людини”. На нашому сайті можна також переглянути попередні дослідження за 2016 і 2018 роки.

Фотографія обкладинки: UN

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter