За чотири роки побільшало українців, для яких важлива толерантність

Дата: 10 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Із 2016 року на 6 % зросла кількість громадян, які вважають толерантність основоположною цінністю, адже у 2020 році її назвала такою третина (31 %) опитаних українців.

Такі дані третього загальнонаціональне дослідження “Що українці знають та думають про права людини”, яке проводив Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA. 

Із 6 до 19 жовтня поточного року включно соціологи опитали 2002 респонденти методом “віч-на-віч” за вибіркою, що репрезентує доросле населення України.

За чотири роки свобода залишилася головним ціннісним орієнтиром для 84 % українців. Дещо менше респондентів головною цінністю назвали справедливість (72 %) та безпеку (63 %). Дослідники зазначають, що порівняно з 2016 роком важливість безпеки для українців як основоположної цінності знизилася на 8 %.

До п’ятірки найважливіших цінностей також входять гідність (60 %), відповідальність (57 %),  рівність (майже 57 %) та вільний розвиток особистості (53 %). Рідше основними цінностями називали законослухняність (48 %), порядок (48 %) та матеріальну забезпеченість (47 %).

За два роки менше українців стали вважати, що можна обмежувати в правах, зокрема, колишніх засуджених (–3,8 %), представників ЛГБТКІ+-спільноти (–3,2 %), наркозалежних (–1,8 %), безхатьків (–1,8 %), людей з непопулярними політичними поглядами (–1,6 %) та ромів (–1,4 %). Загалом українці оцінили рівень дотримання прав людини в країні як нижчий за середній.

За п’ятибальною шкалою дотримання різних прав відповіді розділилися так:
  • дотримання культурних прав – 3,2 бала;
  • політичних прав (право обирати владу та бути обраним, створювати політичні партії та громадські об’єднання, свобода мирних зібрань тощо) – 3,1 бала;
  • основоположних прав (право на життя, особисту свободу, свободу слова тощо) – 2,9 бала;
  • екологічних та соціально-економічних прав – 2,5 бала.

Для 4/5 опитаних (80% населення) право на життя є найважливішим. Водночас цей показник не змінюється в трьох опитуваннях поспіль. Дослідники підкреслюють, що перелік топправ для респондентів, окрім права на життя, умовно можна розділити на дві категорії: соціальні права і забезпечення недоторканності та справедливості.

Так, право на соціальне забезпечення (59%), право на працю (53%), право на освіту (52%), право на житло (51%) та право на достатній життєвий рівень (44%) можна зарахувати до соціальних потреб індивідів. До іншої категорії прав можна зарахувати право на свободу та особисту недоторканність (55%), право на справедливий суд (54%), право самому розпоряджатися власною долею (45%), свободу думки, совісті та релігії (42%).

Нагадаємо, що це вже третє загальнонаціональне дослідження “Що українці знають та думають про права людини”, яке проводить Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA. На нашому сайті можна також переглянути попередні дослідження за 2016 і 2018 роки.

Фотографія обкладинки: EPA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter