Польський уряд попередив про дезінформаційні кампанії проти біженців з України

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений уряду з питань безпеки інформаційного простору Польщі Станіслав Жарин попередив про масштабну дезінформаційну кампанію, яка здійснюється в країні щодо біженців з України.

Про це пише видання “Euractiv”.

Фото: Sergei Grits / AP

“Ми оцінюємо, що ми маємо справу з підготовкою серйозної масштабної кампанії міжнародного масштабу. До неї можуть бути залучені кілька західних країн, і ми, безумовно, бачимо, що її перші етапи вже відбуваються в Польщі, звідси й мій застережливий виступ”, – зазначив він.

Так, Жарин розповів про випадки надходження підозрілих електронних листів на поштові скриньки поляків, а також про оголошення та листівки, розклеєні на вулицях польських міст. У них йдеться про те, що Департамент міжнародних справ та міграції Міністерства внутрішніх справ та Управління у справах іноземців, нібито збирає інформацію про українських біженців, які проживають у Польщі.

Департамент у справах іноземців не є автором оголошень і не збирає інформацію, зазначену в листівках. Загальнодоступний логотип департаменту шахраї використали для того, щоб ця інформація здавалася правдивою. 

“Зміст цих оголошень, які є явно сфабрикованими листами, містить припущення, що польська держава збирає дані про українців, які постійно проживають у Польщі. З цього змісту випливає припущення, що Польща готує базу даних для майбутньої мобілізаційної кампанії, яка має бути проведена в Польщі”, – пояснив політик.

За словами Жарина, подібні дезінформаційні кампанії відбуваються також в Україні та Литві, тому він повʼязує ці дії з Росією. 

Нагадаємо, що на листівках також розміщено QR-код, за яким поляків закликають переходити й повідомляти про громадян України все, що їм відомо. Шахраї навіть лякають “штрафами” тих, хто не надасть відповідної інформації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter