Польський сейм не дозволив жінкам переривати вагітність до 12 тижнів

Дата: 23 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Сейм у Польщі відмовився підтримати законопроєкт, який би дозволяв проводити аборти до 12 тижня. 

Про це повідомляє TVN24.

З ідеєю до сейму звернулась ініціатива “Легальні аборти без компромісів”. Автори документа пропонували, аби жінки старші за 13 років могли перервати вагітність до 12 тижнів. У випадку неповнолітньої до 13 років, яка висловлює бажання переривати вагітність, також потрібна згода законного опікуна або, якщо опікун не висловлює її, згода суду з питань опіки та піклування.

Після 12 тижнів аборт пропонували дозволити за наявності загрози для життя, фізичного або психічного здоров’я жінки, за наявності даних про вади розвитку плоду або якщо вагітність стала наслідком протиправних дій.

Також пропонували скасувати відповідальність лікарів та асистентів за проведення абортів. 

“Я йду до вас із законопроєктом, який змінює закон, щоб він відповідав європейським та світовим стандартам у сфері захисту життя та здоров’я жінок. Я приходжу із законопроєктом, який адаптує польське законодавство до реальності, в якій ми всі живемо, нашої реальності та вашої реальності, включаючи ваших дочок, сестер, дружин, матерів та друзів”, – казала лідерка Польського національного жіночого страйку Марта Лемпарт, презентуючи проєкт.

Лемпарт зазначала, що 66% громадян Польщі підтримують доступ до легального аборту до 12 тижнів. 

“Все більше людей у ​​Польщі знають, що заборона абортів не означає відсутність аборту”,додала вона.

Проте 265 депутатів сейму проголосували проти, ще четверо утримались, а 175 проголосували за. 

Від кінця 2020 року у Польщі жінки не можуть перервати вагітність, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плода або невиліковну хворобу, яка загрожує його життю. 

Марта Лемпарт. Фото: pulsmedycyny.pl

Польське законодавство в питанні абортів і до винесення рішення Конституційним судом було одним з найсуворіших у Європі, що призвело до появи явища “абортивного туризму” до сусідніх країн, а також існування “абортивного підпілля”.

Декілька років тому депутат від партії влади “Право і справедливість” виступав з пропозицією замість аборту після зґвалтування давати жінкам 1 тисячу доларів за дитину. Такі ініціативи обурювали польських жінок, які збиралися на багатотисячні акції протесту.

Від моменту запровадження заборони відомо про щонайменше двох жінок, які померли, бо лікарі зволікали з проведенням аборту. Страждають від заборони й українки, що пережили сексуальне насильство й виїхали до Польщі.

Доступ до абортів є одним з важливих елементів забезпечення права на захист репродуктивного здоров’я жінки, а тому Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає, що держави повинні гарантувати доступ до безпечної допомоги щодо переривання вагітності для кожної жінки, яка цього потребує. 

Нагадаємо, що після початку повномасштабного російського вторгнення громадська організація “Всі разом”, яка позиціює себе як християнський рух “задля блага сімей”, але більш відома акціями проти ЛГБТ, просила уряд заборонити аборти. 

Торік представники Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій та члени міжфракційного депутатського об’єднання “Цінності. Гідність. Родина” вирішили співпрацювати в законотворчій сфері. Однією з ініціатив, яку вони хотіли внести на розгляд парламенту, мав стати законопроєкт, що дозволив би лікарям та медичному персоналу відмовлятися від участі в перериванні вагітності з міркувань совісті.

Фотографія обкладинки: Spacerowiczka

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter