Польська влада попросить ексгумувати останки поляків, які нещодавно виявили в Україні

Дата: 27 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Польща направила українській владі прохання про ексгумацію останків поляків, які загинули у 1945 році. Поховання виявили на території нині неіснуючого села Пужники на Тернопільщині.

Про це на платформі Х повідомив польський міністр культури Пйотр Глінський.

Фото: “Суспільне Тернопіль”

Так, польські та українські спеціалісти знайшли останки після чотирьох місяців пошуків у колишньому селі Пужники (тепер там розташований Чортківський район, Тернопільської області в Україні. – Ред.). Міністр культури Польщі вважає, що останки, які вилучили з братської могили, належать полякам, які стали “жертвами українських націоналістів”. 

За словами Глінського, згідно з діючими процедурами, представники польської влади направила звернення до відповідних органів влади України на здійснення ексгумації, дослідження та гідне поховання.

Зусилля з отримання відповідних дозволів підтримали президент Анджей Дуда та премʼєр-міністр Матеуш Моравецький.

У вересні 2023 року посол України в Польщі Василь Зварич казав, що заборони на проведення пошуково-ексгумаційних робіт польських жертв в Україні немає.

У листопаді 2019 року Україна видала два дозволи на проведення цих робіт на околицях Львова на запит польської сторони. Потім на заваді стала пандемія COVID-19 та повномасштабна війна. Попри це, Україна дозволила проведення пошукових робіт на території вже неіснуючого села Пужники.

Нагадаємо, що сейм Польщі ухвалив резолюцію про вшанування памʼяті жертв Волинської трагедії у її 80-ті роковини – у липні цього року. Польсько-українське примирення має охоплювати визнання провини та вшанування памʼяті жертв.

У документі йдеться про події 11 липня 1943 року на Волині, коли відбулася “кривава неділя – кульмінаційний момент Волинської трагедії”, яку польські депутати називають геноцидом. 

Того дня українські підрозділи ОУН і Української повстанської армії (УПА), часто підтримувані українським цивільним населенням, напали на 99 сіл колишнього Волинського воєводства, населених поляками, і вбили значну частину їхнього населення”, – зазначається в резолюції.

Жертвами геноциду стали передусім сільські жителі, багатодітні родини, переважно жінки, діти та літні люди. Вбивства супроводжувалися пограбуванням майна, ліквідацією всіх ознак польськості, знищенням культурної спадщини цих земель, зокрема церков та інших культових місць.

А 9 липня в Луцьку президенти України та Польщі Володимир Зеленський і Анджей Дуда вшанували пам’ять жертв Волинської трагедії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter