Примирення має охоплювати визнання провини: сейм Польщі ухвалив резолюцію про Волинську трагедію

Дата: 12 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Сейм Польщі ухвалив резолюцію про вшанування памʼяті жертв Волинської трагедії у її 80-ті роковини. Він заявив, що польсько-українське примирення повинне охоплювати визнання провини та вшанування памʼяті жертв.

Про це повідомляє Польське агентство преси.

Хрести на місці вбивства поляків у селі Павлівка Волинської області. Фото: Радіо Свобода

У голосуванні взяли участь 440 депутатів, усі вони проголосували за. 

У документі йдеться про події 11 липня 1943 року на Волині, коли відбулася “кривава неділя – кульмінаційний момент Волинської трагедії”, яку польські депутати називають геноцидом. 

Того дня українські підрозділи ОУН і Української повстанської армії (УПА), часто підтримувані українським цивільним населенням, напали на 99 сіл колишнього Волинського воєводства, населених поляками, і вбили значну частину їхнього населення”, – зазначається в резолюції.

Жертвами геноциду стали передусім сільські жителі, багатодітні родини, переважно жінки, діти та літні люди. Вбивства супроводжувалися пограбуванням майна, ліквідацією всіх ознак польськості, знищенням культурної спадщини цих земель, зокрема церков та інших культових місць.

Із 2016 року 11 липня відзначається як Національний день пам’яті жертв геноциду, під час якого вбили понад 100 тисяч поляків – часто в дуже жорстокий спосіб.

“Сейм Республіки Польща хоче вшанувати пам’ять усіх жертв Волинської трагедії. Особливого визнання заслуговують ті представники української нації, які, ризикуючи життям, протистояли злочину, скоєному їхніми земляками”, – йдеться також у документі.

Як наголошується в резолюції, польсько-українське примирення, яке роками вибудовувалося представниками обох народів, повинне охплювати також визнання провини та вшанування памʼяті жертв років Другої світової війни. Зокрема, йдеться про проведення ексгумації, гідне поховання та вшанування памʼяті всіх жертв геноциду на східних прикордонних землях.

Нагадаємо, що 9 липня в Луцьку президенти України та Польщі Володимир Зеленський і Анджей Дуда вшанували пам’ять жертв Волинської трагедії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter