Польща відзначила білоруського політв’язня Анджея Почобута медаллю “За свободу слова”

Дата: 31 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруський політв’язень, журналіст Анджей Почобут став лауреатом польської премії “За свободу слова”.

Про це повідомляє білоруська редакція “Радіо Свобода”

Анджей Почобут. Джерело: svaboda.org

Церемонія нагородження медаллю “За свободу слова” відбулася 30 серпня в Європейському центрі солідарності (Гданськ, Польща). 

Нагадаємо, що 25 березня цього року в Почобута – активіста неофіційного Союзу поляків – відбулися обшук і затримання. Йому висунули обвинувачення за “розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої ворожнечі”, Почобуту загрожує від 5 до 12 років ув’язнення.

Також генпрокуратура Білорусі порушила кримінальні справи за тією ж статтею стосовно голови неофіційного Союзу поляків Анжеліки Борис та інших осіб, зокрема Марії ТишковськоїІрени Бернацької й Анни Панішевої.

Білоруські силовики стверджують, що всі обвинувачувані, “позиціюючи себе як членів вищевказаного союзу, з 2018 року провели в Гродно і Гродненській області низку незаконних масових заходів із вшанування учасників антирадянських бандформувань, що діяли під час і після Великої Вітчизняної війни, які вчиняли грабежі, вбивства мирного населення Білорусі, знищення майна”.

Усі затримані нещодавно висвітлювали акції протесту із закликом подати у відставку до нелегітимного президента Білорусі Олександра Лукашенка, які відбувалися в містах, де вони працюють.

Через затримання членів союзу МЗС Польщі викликало тимчасового повіреного в справах Білорусі та висловило протест у зв’язку із ситуацією.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter