Полозову відмовили в доступі до відео ФСБ у “справі Веджіє Кашка”

Дата: 23 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Адвокату Миколі Полозову, який проводить незалежне розслідування загибелі ветеранки кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, відмовили в доступі до відеоматеріалів у “справі Веджіє Кашка”.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Йдеться про оперативну зйомку ФСБ затримання кримськотатарських активістів Асана Чапуха і Бекіра Дегерменджи та відео розтину загиблої кримськотатарської активістки Веджіє Кашка.

Адвокат уточнив, що йому не надала відео старший слідчий слідчого відділу в Київському районі Сімферополя Надія Балашова.

“Буквально напередодні я спілкувався зі слідчим Балашовою – вона мені сказала, що, мовляв, приходьте, дивіться, матеріали є в канцелярії Слідчого комітету Київського району. Але, коли я приїхав, з’ясувалося, що цих відео там немає. Їх нібито витребували в Головне слідче управління Слідчого комітету з Криму”, – розповів адвокат.

Полозов зазначає, що це вже другий випадок, коли слідство обмежує його в доступі до матеріалів перевірки за фактом загибелі Веджіє Кашка.

“Мені здається, це гра з боку слідства, для того щоб максимально ускладнити доступ до матеріалів. Влада максимально покриває своїх силовиків і створює усілякі бюрократичні перепони. На самому початку, коли я тільки домагався доступу до цих матеріалів, слідчий мені говорила, що їх направили в прокуратуру. Тепер, виявляється, їх вимагав Слідком”, – пояснює адвокат.

Також Полозов розповів, що відеозапис, який йому не дали подивитися, потрібен для підготовки альтернативної судово-медичної експертизи.

“Цей запис ляже в основу підготовки питань перед експертами, які проводитимуть альтернативну експертизу і спробують з’ясувати, чи є причинно-наслідковий зв’язок між смертю Кашка і діями міліціонерів під час затримання”, – розповів Полозов.

Якщо адвокату не нададуть можливості подивитися відеозапис, він має намір знову подавати скаргу до підконтрольного Кремлю Київського районного суду Сімферополя на бездіяльність слідчого Балашової.

23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали групу кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджи.

Їх підозрюють у вимаганні коштів у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана. Під час затримання російськими силовиками стало зле ветеранці кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Пізніше жінка померла.

Активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял стверджує, що громадянин Туреччини, у зв’язку з яким затримали групу активістів, вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка.

Раніше повідомлялося, що у фігурантів цієї справи серйозні проблеми зі здоров’ям. У Дегерменджи – хронічна астма, Чапух у СІЗО переніс мікроінсульт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter