Полонений росіянами правозахисник Максим Буткевич розповів, що обмовив себе під погрозами тортур

Дата: 13 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Верховний суд РФ залишив без змін 13-річний вирок полоненого правозахисника і військовослужбовця Збройних сил України Максима Буткевича, якого звинуватили в обстрілі з гранатомета багатоповерхівки в Сєвєродонецьку на Луганщині та пораненні двох цивільних. 

Російські судді відмовилися долучити до матеріалів справи докази того, що Буткевич узагалі не був на місці ймовірного скоєння злочину. Не взяли до уваги й заяву правозахисників, що він обмовив себе через обіцянки швидкого обміну та погрози тортурами. 

Про це йдеться в текстовій трансляції, що вели журналісти російського видання “Медіазона”. 

Фото: Медіазона

Справу розглядала колегія суддів у складі Зателепіна Олега Кімовича, Земскова Євгенія Юрійовича та Дубовика Миколи Павловича.

Буткевич брав участь у засіданні через відео із СІЗО–1 Луганська. Захищав його адвокат Леонід Соловйов, підтримати правозахисника прийшли російська правозахисниця Світлана Ганнушкіна та ще шість слухачів.

Захист Буткевича просив суд долучити до матеріалів справи білінг телефону правозахисника, що свідчить – 4 червня 2022 року він був у Києві, а не в Сєвєродонецьку, як стверджувало обвинувачення. Також адвокат просив долучити опитування француженки, яка 7 червня 2022 року зустрічалася з Буткевичем у Києві. 

Із проханням захисту погодився й сам Буткевич. Під час свого виступу він розповів, що обмовив себе. 

“Я не робив жодних дій проти цивільного населення, які могли б вважатися порушенням міжнародних норм… Я обмовив себе бо… з одного боку, мені сказали, що якщо я погоджуся, то після засудження мене в стислі терміни поміняють на засудженого військовополоненого ЗС РФ. У вигляді ще одного аргументу мені пояснили, що в разі відмови я зазнаю різних методів фізичного впливу. Деякі мені були продемонстровані”, – сказав Буткевич. 

Максим Буткевич під час так званого “слідчого експерименту” російських силовиків в окупованому Сєвєродонецьку. Фото: СК РФ

У перервах між виступами Буткевичу з малесенького екрана телефона показали відеодзвінком його батьків.

“Оскільки пристави одразу відключили звук із зали, вони намагаються спілкуватися із сином жестами. Він періодично розуміє, киває”, – описують побачене журналісти. 

Російські судді Зателепін, Земсков та Дубовик відмовилися долучити до матеріалів справи докази того, що Буткевич не був у Сєвєродонецьку, бо це “не компетенція касаційної інстанції”. Не визнали “переконливими” й слова про те, що Буткевич обмовив себе. 

О 12:12 за місцевим часом судді пішли для ухвалення рішення, а вже о 12:32 повідомили, що вирок у 13 років колонії правозахиснику не змінять. Тим, хто зібрався в залі, не дали попрощатися з Буткевичем, бо трансляцію одразу вимкнули.

Російські правозахисники вже неодноразово закликали світ ввести санкції щодо російських суддів, причетних до переслідування політв’язнів. 

Нагадаємо, що Максим Буткевич понад 20 років присвятив правозахисній діяльності. Він є співзасновником та координатором проєкту “Без кордонів”. Протягом багатьох років виступав одним з організаторів та модератором показів і подій міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Входив до Громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ України.

Буткевич виступав з лекціями про права людини, мову ворожнечі для журналістів, активістів, працівників МВС та владних структур в Україні та в інших країнах на запрошення. Працював в офісі Управління Верховного комісара в справах біженців ООН в Україні.

Правозахисник вступив до лав ЗСУ в березні 2022 року, до російського полону потрапив у червні 2022-го.

Його батько Олександр Буткевич одразу казав, що Росія збирається влаштувати показове судилище над сином. Буткевича під час фейкового процесу називали “нацистом” і приписали йому слова журналіста видання “Український тиждень” Богдана Буткевича, сказані 2014 року, про те, що на Донбасі “півтора мільйона зайвих людей”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter