Політв’язневі Приходьку в російському СІЗО місяць не видавали посилку з ліками – адвокат

Дата: 16 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Співробітники слідчого ізолятора російського Ростова-на-Дону місяць не передавали посилку з медикаментами проукраїнському активістові з Криму Олегу Приходьку.

Про це “Крим.Реалії” розповів адвокат Сергій Легостов.

Олег Приходько

За його словами, ліки передали політв’язню лише 5 жовтня, після скарг.

“Посилки дві він отримав, місяць йому першу не видавали. 5 жовтня він отримав дві посилки і ще передачу. Він погрожував вени порізати, голодування оголосити, але поки все нормально. Залишається питання, чому так довго не вручали”, – сказав захисник.

За словами Сергія Легостова, стан здоров’я Приходька не поліпшується.

“Йому вже за 60, і, звичайно, здоров’я в нього не поліпшується. Захист вважає, що здоров’я стає тільки гірше. Пігулками він не вилікується, потрібна дієта, не тюрма, а вільні умови”, – сказав він.

Легостов розповів, що на засіданні Південного військового окружного суду в Ростові-на-Дону 15 жовтня в справі Олега Приходька допитали співробітника ФСБ Івана Романця. Також суд частково задовольнив клопотання захисту, запросив дані щодо сім-картки російського оператора зв’язку.

“Ми вважаємо, що цю сім-картку Олегу Аркадійовичу підкинули. А в задоволенні клопотання щодо сімки українського оператора зв’язку суд відмовив. Також о першій годині дня в нас пройшло засідання за апеляційною скаргою захисників на запобіжний захід… Суд також відмовив у задоволенні скарг і залишив рішення чинним”, – сказав адвокат.

Наступне засідання суд призначив на 29 жовтня.

Федеральна служба виконання покарань Росії в Ростовській області не коментувала причини зволікання з видаванням посилок.

Раніше Приходько також поскаржився на погіршення умов тримання. За словами кримчанина, його перевели в маленьку камеру.

Як відомо, Олега Приходька затримали вранці 10 жовтня минулого року. Російські силовики ввірвалися до його будинку та відвезли в невідомому напрямку. Згодом стало відомо, що чоловіка звинуватили в підготуванні теракту. ФСБ вважає Приходька, який очолював до окупації в Саках відділення партії “Свобода”, прихильником нацистської ідеології і членом “українських екстремістських організацій”.

16 січня повідомлялося, що Приходьку висунули нове звинувачення – в “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин чи вибухових пристроїв”.

Також Приходьку висунули ще один епізод звинувачення – планування вибуху в будівлі Генерального консульства Росії у Львові.

Прокуратура Автономної Республіки Крим у зв’язку з арештом Приходька розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 146 Кримінального кодексу України (“Незаконне позбавлення волі”).

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter