Політв’язню Джеппарову в російському СІЗО зробили операцію без знеболення

Дата: 20 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Політв’язню Арсену Джеппарову хірургічно видалили флюс без знеболювальних препаратів.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Едема Семедляєва, який відвідав кримського татарина в ізоляторі, де він тимчасово перебуває після ухвалення незаконного вироку до розподілу в одну з російських колоній.

Арсен Джеппаров

Адвокат вважає, що неналежні умови в камері слідчого ізолятора №1 міста Уфи призвели до захворюваності політв’язня.

“Арсена утримують у напівпідвальному приміщенні. У дуже маленькій камері – уся в цвілі. З його слів, у ній дуже холодно і сиро. Через це на другий або третій день перебування в камері розпухла щока, флюс. Учора його прооперували, якщо це можна назвати операцією. Тому що все це було без знеболювальних. Наживу. Спочатку йому проткнули голкою, після цього якось почистили, наживу, з такими болями. Потім він ходив шукав вату з пластирем, приліпили йому цей пластир. Другу добу він – без перев’язки”, розповів захисник.

У січні цього року політв’язень повідомляв про гнійні захворювання біля вушних раковин. Через це в нього тривалий час трималася температура. Джеппаров домагався зустрічі з фельдшером СІЗО близько місяця: щодня він писав письмові заяви.

“Вважаю таку бездіяльність із боку СІЗО міста Шахти тортурами щодо Джеппарова, які вже призвели до проблем зі здоров’ям”, – прокоментував його захисник Азаматов.

Роком раніше адвокат уже подавав відповідні скарги щодо неналежних умов камери СІЗО-1 в Ростові-на-Дону, в якій утримували Джеппарова. У камері з ним перебували також люди, зокрема, з туберкульозом.

Як відомо, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 12 листопада 2019 року засудив до ув’язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Згідно з рішенням суду, Мусліма Алієва засудили до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров дістав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – сім і Рефат Алімов – вісім років. 25 червня 2020 року Військовий апеляційний суд міста Власіха Московської області (Росія) лишив вирок чинним

Міністерство закордонних справ України назвало вирок російського суду ганебним та висловило протест проти нього.

Обвинувачених у цій справі окупаційна влада затримала в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Раніше правозахисники пояснили, як Росія фальсифікувала ялтинську справу “Хізб ут-Тахрір”. 

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”.
 
За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter