Політв’язням Азамату Еюпову та Руслану Нагаєву в російській колонії продовжують не надавати меддопомоги

Дата: 12 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини звернувся до світової спільноти, щоб застосувати всі наявні важелі впливу на Росію та відреагувати на ненадання медичної допомоги в колонії політв’язням Азамату Еюпову та Руслану Нагаєву. 

З таким закликом виступив Омбудсман Дмитро Лубінець

Під час тримання під вартою Еюпов переніс уже чотири ішемічні інсульти без госпіталізації та нагляду профільних лікарів. Його стан з кожним днем погіршується. Еюпов постійно звертається до адміністрації з проханням зробити лікарський огляд. Проте ці звернення досі залишаються без належної реакції.

Нагаєв упродовж півтора року скаржиться на біль у нирках та високий артеріальний тиск. Йому також не надали належного лікарського обстеження та лікарських засобів.

Лубінець нагадує, що такі випадки в російських місцях несвободи непоодинокі, зокрема так померли минулого року Джеміль Гафаров та Костянтин Ширінг.

“Відповідно до Женевської конвенції це (ненадання медичної допомоги. – Ред.) прирівнюється до тортур і порушує невід’ємне право на життя”, – додає він. 

Нагадаємо, що російський суд відмовився звільнити важкохворого фігуранта “справи кримських мусульман” Тофіка Абдулгазієва.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter