Політв’язня Рустема Сейтхалілова етапували з в’язниці в Ульяновській області, куди саме – невідомо

Дата: 26 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Політв’язня, кримськотатарського активіста Рустема Сейтхалілова, засудженого окупаційним судом до 14 років позбавлення волі, вивезли з в’язниці Ульяновської області до російської колонії, кінцевий пункт призначення рідним невідомий.

Про це “Кримській солідарності” розповіла його дружина Ельзара Сейтхалілова.

Рустем Сейтхалілов. Джерело: “Кримська солідарність”

За її словами, чоловіка забрали на етап 24 вересня о сьомій годині ранку. Наступного дня він зателефонував по “Зонателекому” і повідомив, що перебуває в російській Казані. Згодом його мали доправити до Кірова, потім до Вологди.

“Це те, що йому відомо. Куди привезуть у результаті, я поки що не знаю”, – сказала Ельзара.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року у Криму відбулися наймасовіші обшуки в будинках кримських мусульман за останні вісім років тимчасової окупації Криму. Слідчі дії проводили в Кам’янці, Строганівці, Білому – це селища, у яких переважно живуть кримські татари. 

25 кримськотатарських громадських активістів — Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Софій, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов — звинувачують у причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичних актів та не закликали інших до здійснення терористичних дій.

18 березня 2022 року Південний окружний військовий суд засудив Рустема Сейтхалілова до 14 років ув’язнення. 7 липня 2023 року Апеляційний військовий суд у Москві залишив це рішення чинним.

Ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” в Росії визнали терористичною з лютого 2003 року. На переконання правозахисників, це рішення є необґрунтованим, винесено з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки у закритому процесі брала участь лише сторона звинувачення – ФСБ.

В Україні та більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що політв’язня, кримського татарина Ельдара Кантимірова готують до майбутнього етапу до Республіки Бурятія: зараз чоловік перебуває у в’язниці №1 Димитровграда Ульяновської області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter