Політв’язня Едема Бекірова в Криму заочно “засудили” до семи років колонії

Дата: 09 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Росії Центральний районний суд Сімферополя заочно засудив до семи років позбавлення волі в колонії загального режиму колишнього політв’язня Едема Бекірова.

Про це в телеграмі повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Бекіров під час обміну у 2019 році. Фото: Офіс президента

Жителя селища Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова російські силовики затримали на в’їзді до Криму наприкінці 2018 року. Він прямував до півострова для відвідування 78-річної матері та родичів. ФСБ закидала чоловіку розповсюдження і транспортування більш ніж 10 кілограмів тротилу і 190 бойових патронів. 

У вересні 2019-го Бекірова звільнили в межах масштабного обміну, а розгляд справи проти нього зупинили, однак саму її не закрили. “Суд” у Криму визнав його винним у “зберіганні та перевезенні вибухових речовин” та окрім ув’язнення присудив виплатити штраф у розмірі 150 тисяч рублів, або 56 тисяч гривень.

“Вважаю судилище стосовно Едема Бекірова, інваліда першої групи, який має хронічні захворювання, зокрема діабет і неврологію хребта, продовженням політичного переслідування країною-окупантом українських громадян”, – відреагувала Денісова на “вирок” політв’язню.

Нагадаємо, що, згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter