Політв’язні не отримають 6,5 млн гривень через державне підприємство Мінреінтеграції – ЗМІ

Дата: 23 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Державне підприємство Мінреінтеграції “Реінтеграція і відновлення” забере 6,5 млн грн з програми підтримки політичних бранців Кремля. 

Про у своєму розслідуванні повідомив журналіст Центру журналістських розслідувань Євгеній Лешан.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій заснувало ДП “Реінтеграція і відновлення” для взяття на баланс КПВВ на межі з окупованими територіями Криму та Донбасу. Інформаційне агентство припускає, що таке підприємство Мінреінтеграції створило для виведення бюджетних коштів на бізнес осіб, наближених до керівництва відомства.

Повідомляється, що Кабінет міністрів оприлюднив Постанову №919 від 5 жовтня 2020 року на своїй сторінці, за якою ДП “Реінтеграція і відновлення” фінансуватиметься на “зекономлені” кошти бюджетної програми підтримки українських бранців Кремля. 

Ідею зазіхнути на кошти політв’язнів та їх рідних не підтримало Міністерство фінансів. Відомство зауважує, що в бюджетному запиті на 2020 рік відсутні відомості про необхідність спрямування коштів програми підтримки бранців Кремля на фінансову підтримку та покриття поточних витрат ДП “Реінтеграція і відновлення”. 

Крім того, як вказує Мінфін, фінансування підприємства з цієї програми матиме нецільовий характер. Розробник проєкту не надав фінансово-економічних розрахунків видатків на забезпечення функціонування підприємства, так само як й інформації про відповідність ДП “Реінтеграція і відновлення” встановленим критеріям одержувачів бюджетних коштів, зауважує міністерство. 

 

Утім, в остаточному варіанті Постанови №919 уряд спробував  обійти – він просто звільнив держпідприємство міністерства Олексія Резнікова від необхідності відповідати вказаним критеріям. 

Центр журналістських розслідувань отримав зі своїх джерел ще кілька документів, у яких  Мінреінтеграції докладно розписало, якi саме гроші, з якого напрямку програми та на що саме треба передати до кишені ДП “Реінтеграція і відновлення”. 

Читайте також: Держпідприємство, що керує КПВВ, очолив бізнесмен, активи якого вдесятеро перевищують доходи

Про це йдеться в документі за підписом заступника міністра реінтеграції Ростислава Замлинського, надісланого в центральні органи влади.

Бюджетною програмою з підтримки політичних бранців Кремля на 2020 рік передбачено 66,5 млн грн, якими мали профінансувати три основних напрямки видатків. 

Перший – на одноразову грошову допомогу по 100 тис. грн на бранця, загалом 20 млн. З них на початок жовтня було використано менше половини – 8,3 млн грн. Таким чином були задоволені заявки на допомогу 83 осіб. Економія склала 11,7 млн грн. 

Другий – правова допомога політичним бранцям, на яку було передбачено 14 млн грн. Наразі з них використано лише 1,4 млн грн, якими оплачено послуги адвокатів для 14 бранців Кремля.  Тут чиновники Резнікова «зекономили» ще 12,6 млн грн. Щоправда, Замлинський пише, що до кінця року очікується ще 61 заявка від осіб, незаконно позбавлених свободи в РФ та на окупованих територіях, що в сумі становить 6,1 млн грн видатків, і відповідно, економія коштів становитиме 6,5 млн грн. 

Третій напрямок – реінтеграційні заходи. На них бюджетною програмою передбачено 19 млн 753,6 тис. грн, з яких досі і не використано ні копійки. Заступник міністра Замлинський пише, що з цих коштів 15 мільйонів перерозподіляються як субвенція місцевим бюджетам для підтримки постраждалих від збройної агресії територій. Однак у Порядку використання коштів бюджетної програми такий перерозподіл не відображений. 

У листі за підписом Замлинського стверджується, що кошти перерозподіляються для здійснення підприємством реінтеграційних заходів, облаштування КПВВ в Донецькій, Луганській та Херсонській областях, та на діяльність підприємства. Зокрема, у четвертому кварталі поточного року воно потребує 4,9 млн грн. 

Однак якщо ви уважно почитаєте розрахунки, які обґрунтовують видатки з держбюджету на ці 4,9 мільйона, то не побачите жодної згадки про КПВВ. 

Кошти підуть на зарплати співробітників ДП і нарахування на оплату праці, комунальні послуги, заправку картриджів, послуги з обслуговування обладнання і програмного забезпечення, на оренду і ремонт приміщень, охорону, а також на відрядження і послуги навчання. Сума в кінці – 6,5 млн грн – ті самі перерозподілені із «зекономлених» на політв’язнях бюджетних коштів. 

“Все вірно. Постановою №919 передбачено витратити ці кошти на утримання самого державного підприємства – просто тому що воно покликано опікуватися КПВВ як інфраструктурою реінтеграції. І саме це мав на увазі Мінфін, говорячи про «нецільове використання коштів”, – говорить журналіст-розслідувач Євгеній Лешан.

Нагадаємо, за даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter