Політв’язень Єсипенко став лауреатом премії Американського ПЕН: нагороду отримали його донька Стефанія та дружина Катерина

Дата: 24 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Позаштатний журналіст “Крим.Реалії” та політв’язень Владислав Єсипенко став лауреатом премії Американського ПЕН і Неурядова організація, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів Barbey Freedom to Write Award 2022.

Про це повідомили на сайті PEN Ukraine.

Катерина та Стефанія Єсипенки отримують нагороду arbey Freedom to Write Award 2022. Фото: PEN Ukraine

Премію Barbey Freedom to Write Award започаткували 1987 року, а її лауреатами стають письменники, журналісти та митці, увʼязнені за їхню роботу. Серед українців, які отримували її, – Олег Сенцов. Режисера відзначили у 2017-му, за два роки до визволення з російської в’язниці. 

Церемонія вручення цьогорічної премії проходила 23 травня в Нью-Йорку в Американському музеї природознавства. Нагороду замість Єсипенка отримали його дружина Катерина та донька Стефанія. Єсипенко у своїй промові нагадала присутнім про те, що життєве призначення її чоловіка – “розповідати історії людей, чиє життя зазвичай не потрапляє в заголовки чи на перші шпальти”.

“Він вирішив розказати світові, що це значить – жити в селі без електрики, бути дитиною, чий ігровий майданчик – занедбане поле в країні війни. Для нього це єдиний спосіб для світу зрозуміти, що відбувається в Криму під російською окупацією. Мій чоловік вірить у це настільки глибоко, що готовий ризикувати своїм життям. Я поділяю його відданість, і все моє життя, поки він у в’язниці, полягає в тому, щоб відстоювати його свободу, його право на повернення до нас додому і продовження своєї журналістської діяльності”, – сказала дружина політв’язня. 

Нагороду Катерині та Стефанії вручав американський актор Майкл Дуглас

“Для мене велика честь бути сьогодні тут, під час війни, яка є глобальною загрозою нашим цінностям, демократії та свободі, щоб вручити премію Владиславові Єсипенку. Ви знаєте, що він мужній борець за правду, патріот, любий батько і чоловік. У своїй журналістській роботі він пожертвував власною свободою, щоб донести до нас історії та правду українського народу. Як багато хто з нас, я захоплююся сміливістю українців та їхнім потужним спротивом намаганням Путіна та російського режиму стерти з лиця землі їхню державу, їхню культуру та історію”, – наголосив він.

Владислава Єсипенка російські силовики затримали торік 10 березня. Арешт відбувся після відвідування ним акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулася напередодні в Сімферополі.

Уже на початку поточного року Єсипенка так званий “Сімферопольський районний суд” засудив до шести років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 110 тисяч рублів. Українця визнали винним у незаконному зберіганні та перевезенні вибухового пристрою.

Про те, чому справа проти Єсипенка є сфальшованою, ви можете прочитати в матеріалі за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter