Політв’язень Бектеміров отримав обвинувальний висновок. Скоро його етапують до Ростова-на-Дону

Дата: 14 Березня 2021
A+ A- Підписатися

10 березня фігурант бахчисарайської “справи Хізб ут-Тахрір” Вадим Бектеміров отримав обвинувальний висновок. Його звинувачують в участі у діяльності організації, яка відповідно до законодавства РФ визнана терористичною. Незабаром Бектемірова мають етапувати в СІЗО Ростова-на-Дону.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Вадим Бектеміров

За словами адвоката Бектемірова Марлена Халікова, обвинувальний висновок – це останній етап попереднього слідства, що містить сформульоване у справі обвинувачення, що визначає межі судового розгляду, а також систему й аналіз доказів.

Захисник вважає, що незабаром Вадима етапують в СІЗО Ростова-на-Дону, від слідчого йому стало відомо, що той уже відправив справу в Південний окружний військовий суд. Свою провину підзахисний не визнає, разом з адвокатом вони готові обстоювати свої інтереси в суді. Бектеміров, як і більшість в’язнів, відчуває проблеми із зубами і шлунком через погані умови утримання“, – йдеться в повідомленні.             

Як відомо, Вадим Бектеміров – магістр за спеціалізацією “Ісламські вчення” факультету арабської літератури і гуманітарних наук. Він закінчив університет “Аль-Джінан” у Тріполі, Ліван. До арешту чоловік проводив дуа і Дуа – ісламська молитва, заклик до Аллаха, є одним із різновидів поклоніння. Дуа читають у різних життєвих ситуаціях. Зазвичай мусульмани молять Аллаха про допомогу, розпочинаючи якусь справу. на підтримку сімей політв’язнів, організовував передачі арештованим кримським татарам – мусульманам, відвідував судові засідання.

Російські силовики затримали чоловіка 7 липня, після чергових масових обшуків у Криму, звинувативши в організації діяльності забороненої в РФ та Криму, але легальній в Україні “Хізб ут-Тахрір”.

Дії російських силовиків засудили в Представництві президента України в АРК, а Головне управління Національної поліції в АРК і Севастополі почало кримінальне провадження за фактом обшуків за ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканності житла) і за ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі).

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Фотографія обкладинки: “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter