Політв’язень Андрій Захтей повертається до України

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Бранець Кремля Андрій Захтей, якого кілька місяців після звільнення в РФ тримали в центрі для іноземців, перетнув кордон Росії й Латвії та прямує додому. 

Про це повідомляють “Ґрати”. 

Фото: Ґрати

Захтея ФСБ затримала ще у 2016 році, звинувативши в підготовці теракту в окупованому Криму. Ще одним фігурантом цієї справи є Євген Панов, якого повернули в межах обміну додому ще 2019-го. 

Російський суд засудив Захтея до шести з половиною років позбавлення волі, а покарання він відбував на тимчасово окупованій території АРК, тож до нього не міг дістатися український консул.

Захтей заявляв про тортури, яких зазнав під час затримання та слідства, саме після чого він і підписав досудову угоду з російськими силовиками.

10 лютого 2023 року Захтей повністю відбув незаконне покарання, але росіяни відправили його до центру тимчасового утримання іноземних громадян у Ростовській області. Офіційно це робили, посилаючись на відсутність належних документів. 

Увечері 13 червня, як зазначають “Ґрати”, співробітники посольства України в Латвії зустріли колишнього бранця на прикордонному пункті Убилинка та скерували до України.

Нагадаємо, що в іншого кримського політв’язня Володимира Дудки погіршується стан здоров’я, бо росіяни не надають йому медичної допомоги. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter