Політв’язню Костенку відмовили у достроковому звільненні

Дата: 14 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Кірово-Чепецький райсуд Кіровської області РФ відмовив в умовно-достроковому звільненні політв’язню Олександру Костенку.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомляє адвокат ув’язненого Дмитро Сотников.

“Триває війна Росії з Україною. Всі українські політзеки і кримські “пересуджені” українці – це військовополонені. Їх випустять або всіх разом, в зв’язку з політичним рішенням, або нікого”, – упевнений захисник.

За словами Сотникова, в колонії, де зараз перебуває Костенко, не змогли пояснити, чому Костенко перебуває на обліку як такий, що “вивчає, пропагує, сповідує або поширює екстремістську ідеологію”. Також не змогли підтвердити або спростувати слова Костенка про те, що він освоює в колонії професію; не уточнили мотивів стягнень, знову пояснюючи приміщення Костенка в ШІЗО неправильним привітанням співробітника колонії.

“Мотивувальної частини постанови суду я не бачив, але можу припустити, що вона буде суперечити пункту 6 постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 21.04.2009 №8, згідно з якою суди не можуть відмовити в УДЗ через невизнання засудженим провини, а стягнення повинні бути оцінені тільки з урахуванням характеру допущених порушень. Дану постанову ми природно будемо оскаржувати“, – йдеться в публікації юриста.

Крім іншого, Дмитро Сотников повідомляє, що у Верховному Суді РФ перебуває касаційна скарга захисту, подана 28.03.2016, в Північно-Кавказькому окружному військовому суді перебуває апеляція на постанову про припинення провадження за скаргою на припинення перевірки дій співробітників ФСБ Тішеніна і Шамбазова, які катували Костенка.

Нагадаємо, 12 квітня Олександра Костенко перевели в штрафний ізолятор.

5 лютого 2015 року Олександра Костенка викрали біля дверей власного будинку в Криму та вивезли в невідомому напрямку. Викрадачами виявилися співробітники ФСБ. На наступний день йому повідомили, що це був арешт. Костенка катували, а пізніше звинуватили в нападі на співробітника “Беркуту” під час київського Майдану (Костенко кинув у нього камінь). Оскільки санкція статті не передбачала позбавлення волі, Костенка також звинуватили в незаконному зберіганні зброї. Його засудили до 4 років та 3 місяців позбавлення волі, пізніше термін скоротили на 4 місяці. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter