Політики відреагували на смерть Катерини Гандзюк

Дата: 04 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що найкращою даниною пам’яті херсонської активістки Катерини Гандзюк стануть дії для того, щоб такі злочини більше не повторювалися.

Про це він написав у неділю у Twitter.

“Якщо не зможемо закінчити те, що робила Катерина Гандзюк, то точно нічого не зможемо. Справа не лише в правоохоронних органах. Справа в нас і в тому, що ми робимо, аби таке жахіття не просто не трапилось, а навіть не можна було уявити. Це буде їй найкращою даниною, а не просто багато слів”, – зазначив міністр.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман написав, що злочин проти Гандзюк не має терміну давності.

“Винні мають понести покарання”, – наголосив він.

Водночас лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко заявила, що смерть Гандзюк є “вироком системі”.

“Катіна загибель – вирок системі. З усіма її “реформами”, голою бравадою, ницими вихваляннями. Щось не так, щось неправильно, щось негаразд, коли кращі люди втрачають життя в щоденній боротьбі”, – написала Тимошенко у Facebook.

У неділю ввечері відбулися акції “Хто замовив Катю Гандзюк” у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі, Луцьку, Полтаві, Одесі, Ужгороді, Херсоні, Хмельницькому.

Нагадаємо, внаслідок замаху із застосуванням сірчаної кислоти Гандзюк дістала опіки 40% тіла. У жінки сильно були пошкоджені очі. 18 вересня вона перенесла вже одинадцяту операцію з видалення змертвілих тканин та пересадки шкіри. 

Слідчі кілька разів змінювали правову кваліфікацію справи під тиском громадськості й резонансу: “хуліганство”, потім “умисні тяжкі тілесні ушкодження”, згодом на “замах на вбивство” (15 стаття ККУ стосується замаху на злочин,  115 стаття – умисного вбивства).

3 серпня генеральний прокурор Юрій Луценко після спілкування з Гандзюк заявив, що розслідування справи передадуть Службі безпеки України.

Наразі в замаху на життя Гандзюк підозрюється п’ять осіб. Усі вони учасники АТО, розвідники “Української добровольчої армії”. Четверо з них визнали свою провину. П’ятий співучасник Сергій Торбін, на якого вказують інші підозрювані як на організатора замаху, заперечує свою причетність.

Друзі Гандзюк неодноразово висловлювали занепокоєння, що, на їхню думку, всю провину за скоєний злочин “повісять” на п’ятьох виконавців, а самих замовників так і не буде знайдено і покарано.

26 вересня Гандзюк опублікувала відеозвернення до української влади та звичайних українців з лікарняного ліжка.

З початку 2018 року правозахисники зафіксували щонайменше 53 напади на громадських активістів по всій Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter