Поліція відмовляється відкривати справу проти ініціатора нападу на фотокореспондента Олександра Кужельного

Дата: 20 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Національна поліція України відмовляється затримувати та відкривати кримінальне провадження проти Віталія Городиського, якого ідентифікували як ініціатора нападу на фотокореспондента видання “Букви” Олександра Кужельного. 

Про це повідомляють “Букви”. 

Скріншот з відео нападу на журналіста

Напад на Кужельного стався 14 серпня, коли той працював на акції “Зупинимо капітуляцію!”, що відбувалася під Офісом президента. До нього підійшла група молодиків, зокрема 20-річний Микита Губський та 17-річний Антон Голощапов, які почала вимагати, щоб він видалив фото, та погрожували йому. Після цього журналіста збили з ніг і почали бити руками та ногами.

Того ж вечора двоє нападників вибачилися, а згодом суд заарештував на два місяці одного з них, а другого відправив під цілодобовий домашній арешт. 

На відео з вибаченнями можна почути, як Губський та Голощапов розповідають, що на агресивні дії їх спровокували інші молодики, які сказали, що кореспондент “Букв” нібито фотографує учасників акції, а потім “зливає інформацію” людям, які погрожують націоналістам. Про провокатора розповідав і адвокат Губського Едуард Вербінець.

 

На світлинах з місця подій у чоловікові в червоних шортах та чорній футболці з принтом “Fighters Brotherhood” Кужельний упізнав ініціатора нападу, особу якого журналісти згодом встановили самостійно. Ним виявився 21-річний Віталій Городиський – уболівальник львівського ФК “Карпати” на прізвисько Віталік Блогер. Після публікації новини про його ідентифікацію той видалив свою сторінку в інстаграмі.

“Він відіграв головну роль у ситуації. З нього все почалося, бо він покликав ззаду. Я повернувся, він підбіг, уже з ним інші. Він більше за інших погрожував і вимагав видалити фотографії”, – каже постраждалий фотокореспондент.

Водночас у поліції журналісту повідомили, що справу проти Городиського не відкриватимуть.

“Коли я їздив на опізнання до слідчого і ставив підписи під фотографіями тих хлопців, яких затримали, то запитав, чи буде така справа заводитися на того, хто це все почав. Тим паче що також є його фото і всі дані про нього. Мені слідчий відповів, що якщо він (Віталій Городиський. – Ред.) не бив чи немає фото / відео, як він б’є, то він не причетний, і його не будуть затримувати”, – розповів Кужельний. 

Олександр Кужельний. Фото: Наталія Адамович / ZMINA

Фотокореспондент “Букв” уже вдруге протягом останнього місяця стає жертвою нападу. Так, наприкінці липня під Шостим апеляційним адміністративним судом, де розглядали скаргу білоруського анархіста Олексія Боленкова на рішення СБУ про видворення його з України, журналіста вдарив в обличчя російський неонацист Михайло Шаланкевич. Також, як повідомляли “Букви”, до нападу був причетний керівник ультраправої організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко.

Сам Кужельний у коментарі ZMINA говорив про агресію щодо нього з боку ультраправих і під Шевченківським судом, де розглядали скаргу Боленкова в першій інстанції.

Нагадаємо, що під час акції 14 серпня під Офісом президента постраждав телеоператор 1+1 Антон Філіпп: у нього діагностували струс мозку, опік очей і носової порожнини. Медіагрупа написала заяву до Нацполіції щодо нападу на свого співробітника.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter