Поліція підозрює російського військового Аліхана Кушхова в жорстокому поводженні з цивільними на Миколаївщині

Дата: 22 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Слідче управління ГУНП в Миколаївській області підозрює російського командира Аліхана Кушхова в порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому під час окупації Снігурівської громади. Зокрема, йдеться про жорстоке поводження з цивільним населенням. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора України.

Російський військовий Аліхан Кушхов. Фото із соцмереж

Українські слідчі встановили, що 32-річний Аліхан Кушхов на час скоєння злочину, з  20.03.2022 до 10.11 2022, перебував на території Снігурівської громади в складі 205 окремої мотострілецької козачої бригади. У цій бригаді Кушхов, позивний Аліхан, був командиром відділення 2 розвідувального взводу 1 розвідувальної роти.

Разом з іншими російськими військовослужбовцями Кушхов організовував “фільтраційні заходи” на території окремих сіл Баштанського району Миколаївської області. Солдати армії РФ проводили обшуки в приватних домогосподарствах, прибудинкових територіях, допитували місцевих мешканців з метою виявлення ветеранів АТО / ООС і можливих коригувальників вогню.

Так, 2 червня 2022 року Кушхов разом з іншими військовими РФ затримав та зачинив у підвалі двох цивільних чоловіків. На початку вересня цього ж року незаконно затримали мешканку одного з населених пунктів Снігурівської громади. Її запитували про сина, який нібито служив у ЗСУ. Під час допиту цивільну били кулаками по обличчю, прикладом автомата та погрожували груповим зґвалтуванням. 

4 жовтня 2022 року озброєний вогнепальною зброєю Кушхов увʼязнив, незаконно утримував та допитував неповнолітнього. Хлопця били, завдавали психологічних страждань і погрожували вбивством. Згодом його відпустили. 

За скоєне Кушхову загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що в деокупованій Снігурівці на Миколаївщині виявили тіла 27 вбитих під час російської окупації цивільних. Крім того, правозахисники знайшли нові докази спланованої політики нападу Росії на цивільних в окупації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter