Поліцейському, який незаконно затримав людину, повідомили про підозру

Дата: 28 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Спеціалізований підрозділ з протидії катуванням Офісу генерального прокурора повідомив про підозру в незаконному затриманні людини, а також службовому підробленні слідчому Нацполіції.

Про це повідомили у відомстві. 

За версією слідства, поліцейський вирішив затримати підозрювану особу через чотири доби після можливого скоєння нею злочину без рішення слідчого судді. Водночас, оформлюючи протокол затримання, слідчий неправильно вказав час фактичного затримання особи – різниця становила понад чотири години.

“Весь цей час фактично затримана особа перебувала в невизначеному статусі, не маючи можливості реалізовувати свої права, передбачені кримінально-процесуальним законодавством та Конституцією України”, – зазначили правоохоронці. 

Повідомлення про підозру за статтею 371 КК України, яку не перший рік вважали “мертвою” через незастосування на практиці, за словами експерта коаліції “Реанімаційний пакет реформ” Євгена Крапивіна, є дуже позитивним сигналом. 

“Практика незаконних затримань настільки поширена, що подібні “формальні порушення строків” (як у справі. – Ред.), як висловлюються самі правоохоронці, для них не є суттєвим і не є кримінально-караним діянням. Саме з цих міркувань це (оголошення підозри. – Ред.) запалює дух, бо новостворений спеціалізований підрозділ з протидії катуванням продовжує змінювати правозастосування КК України і перетворювати “мертві статті” у щось живе. Принаймні на рівні ЄРДР, підозр, а скоро, сподіваюсь, і обвинувальних актів”, – зазначив він. 

Breathtaking: Офіс Генерального прокурора наважився "розбудити мертвого", ну тобто почав застосовувати на практиці "…

Опубліковано Євгеном Крапивіним Понеділок, 27 січня 2020 р.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року на базі тодішньої Генеральної прокуратури створили департамент, який слідкує за розслідуванням фактів катування та інших серйозних порушень прав громадян з боку правоохоронців. Згодом там розробили проєкт стратегії протидії катуванням у місцях несвободи на період 2020–2022 років.

ZMINA тоді докладно розповіла, які зміни пропонують автори документа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter