Поліція заблокувала понад 500 “груп смерті”

Дата: 02 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Поліція заблокувала понад 500 “груп смерті” та 200 акаунтів їхніх організаторів.

Про це повідомив начальник управління кіберполіції Києва Сергій Кропива.

“Працюємо над тим, аби їх ідентифікувати і притягнути до відповідальності”, – запевняє він.

У Нацполіції щодня фіксують близько 70 звернень про зникнення дітей. У 15-20% діти беруть участь в інтернет-пастках.

Заступник начальника Департаменту превентивної діяльності Нацполіції Іван Прохоренко каже, що найбільш вразлива до дій зловмисників категорія підлітків віком 13–17 років. 

Зловмисники знаходять у соцмережах сторінки дітей, які з різних причин перебувають у депресивному стані. Через завдання з обов’язковим спричиненням собі тілесних ушкоджень або заподіянням болю та з допомогою методик нейролінгвістичного програмування, погроз, шантажу вони намагаються довести дітей до суїциду. 

У Нацполіції  розповідають, що зловмисники просять дітей, зокрема, написати персональні дані батьків, ідентифікаційний код та номери банківських карток.

“Нині побутує дещо хибна думка, що у такі групи потрапляють лише діти із неблагополучних родин. Але насправді, за нашими спостереженнями, як правило, учасниками стають ті підлітки, які не отримують достатньо уваги від батьків”, – констатує начальниця відділу ювенальної превенції Лариса Зуб.

У поліції розповідають про раптове перебігання дороги перед транспортними засобами як одного із завдань від зловмисників.

З початку 2017 року з вини дітей стались 14 дорожньо-транспортних пригод. У них одна дитина померла, а 13 постраждали.

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба вказує на збільшення випадків дитячих самогубств. На одне самогубство припадає 30 спроб звести рахунки із життям.

“Діти не отримують достатньо уваги від батьків. Більше того – третина дітей живе за межею бідності, чимало страждають від різного роду знущань”, – зазначив він.

Поліція просить батьків приділяти більше уваги своїм дітям. Підвищити увагу до психологічного стану дітей та не допустити їхньої участі у іграх просить також прокуратура Черкаської області.  

Раніше повідомлялось, що у райцентрі Самбір на Львівщині поліція допомогла 15-річній студентці місцевого коледжу вийти з групи смерті “Синій кит”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter