“Покладання відповідальності на жертву агресії є неприйнятним”: у МЗС відреагували на доповідь Моніторингової місії ООН в Україні

Дата: 25 Березня 2023
A+ A- Підписатися
Міністерство закордонних справ відреагувало на доповідь Моніторингової місії ООН в Україні, в якій ідеться про те, що стратами та катуванням військовополонених займалися як російські окупанти, так і  Збройні сили України.
 
Коментар МЗС України щодо доповідей опублікували на сайті відомства.
 

У МЗС подякували моніторинговій місії ООН за її роботу, зокрема документування порушень міжнародного права у сфері прав людини і міжнародного гуманітарного права, вчинених Росією проти України.

А втім, у відомстві наголосили, що “вважають неприйнятним покладання відповідальності на жертву агресії”

“Відповідно до Статуту ООН, Україна має право на самозахист”, – зазначили в МЗС.

Міністерство розраховує, що місія ООН уникатиме будь-яких кроків, що можуть трактуватися як урівняння жертви та агресора.

Крім того, український Омбудсман Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону наголосив, що Україна дотримується Женевських конвенцій, міжнародного права й відкрита для міжнародних організацій. Він заявив, що голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер та постійна координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун під час зустрічей із ним жодного разу не порушували питання поводження з російськими військовополоненими. 

“І якщо у них є будь-які питання щодо поводження з російськими військовополоненими, то я готовий забезпечити їхнє відвідування у будь-який час до табору військовополонених російської армії, який розташований в Україні”, – зазначив Лубінець.

Нагадаємо, 24 березня Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні презентувала дві доповіді. Одна з них – про поводження з військовополоненими, інша – про загальну ситуацію з правами людини в Україні за шість місяців до 31 січня 2023 року.

За даними місії страти і катування військовополонених проводилися як Росією, так і Україною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter