Погрози ЛГБТ-активісту в Одесі: поліцію через суд змусили відкрити кримінальне провадження

Дата: 04 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Адвокатка Української Гельсінської спілки з прав людини через суд змусила поліцію Одеси відкрити кримінальне провадження щодо погроз місцевому ЛГБТ-активістові Валентину Тирнавському. Зокрема, радикально налаштовані молодики приходили до хлопця додому та погрожували його вбити. 

Про це повідомляє пресслужба УГСПЛ. 

Фото: Ігор Гора, mayak.org.ua

Перша сутичка, зазначає активіст, відбулася минулого року після місцевого прайду:

“Радикали помітили мене ввечері того ж дня в центрі міста, коли я гуляв зі знайомою, та намагалися влаштувати “розборки”. Ми проходили повз “Міський ринок їжі”. Поруч було кілька десятків противників прайду. Вони мене теж упізнали. Почалася суперечка, мене заблокували в закладі й не давали вийти. Я викликав поліцію, і вона відвезла мене в офіс ГО “ЛіГА”. 

Через кілька днів після події, каже Тирнавський, до нього додому прийшов засновник організації “Сак проти”, яка виступає проти Маршу рівності в Одесі, Саргіс Хачатрян “разом з десятком друзів”. 

“Це було о 12-й годині ночі. Вони почали гучно стукати у двері, кричали, що це військкомат, розповідає активіст. — Двері їм відкрила мама. Коли я вийшов, вони почали погрожувати, звинувачувати в продажу якихось наркотиків та інших якихось речах, до яких я не маю жодного стосунку. Казали, “ми будемо за тобою слідкувати та тебе виховувати”. 

Із собою вони привели двох людей, які назвалися поліцейськими, зазначає Тирнавський та додає, що документи вони не показали. Ці люди наполягали, щоб активіст видалив зі своєї сторінки в інстаграмі всі фотографії з прайду:

“Казали, що, якщо не видалю, мене “не знайдуть” та “можуть убити”. Сказали, що в мене година на те, щоб я їх видалив, і пішли. Я не видаляв фотографій, а лише на кілька годин їх приховав”.

Весь наступний тиждень біля будинку Тирнавського, за його словами, перебували підозрілі люди.

“У мене не було роботи, тому з дому я не виходив. Через кілька днів до мене планував прийти друг, за ним погналися з десяток людей, хотіли забігти в під’їзд, але він устиг закрити двері. Вийти зміг тільки ввечері, для надійності попросив приїхати кількох друзів, щоб іти не самому”, каже активіст. 

Після цього залякування не припинилися. Через кілька місяців в інстаграмі створили акаунт, у якому публікували фотографії та посилання на сторінки одеських ЛГБТ-активістів. Розмістили в ньому також світлину та посилання на профіль Тирнавського. 

“Було зрозуміло, що цю групу створено для того, щоб зібрати профілі ЛГБТ-активістів, запам’ятати їхні обличчя, розшукувати через знайомих та переслідувати, – коментує активіст. Я почав надсилати скарги на цей акаунт адміністрації соціальної мережі. Через кілька годин той самий “Сак” опублікував пост із моєю фотографією та погрозами: “Я тебе попередив: будеш скаржитися – сам знаєш, що буде”.

Фото: Ігор Гора, mayak.org.ua. Cутички противників прайду в Одесі з поліцією. Чоловік у балаклаві на фото – Саргіс Хачатрян

У січні аналогічна група з особистою інформацією ЛГБТ-активістів та, зокрема, Тирнавського з’явилась у телеграмі. 

Тоді активіст зібрав скріншоти погроз та написав заяву в поліцію. У ній вказав назву організації “Сак проти” та ім’я її засновника, який приходив до нього додому. Паралельно звернувся до одеської приймальні УГСПЛ по юридичну допомогу, а сам з огляду на небезпеку півтора місяця прожив у притулку однієї з київських ЛГБТ-організацій. 

У поліції, як повідомляє адвокатка УГСПЛ Юлія Лісова, відмовилися відкривати кримінальну справу та вирішили розглядати заяву як звернення громадян. Тож адвокатка підготувала скаргу до слідчого судді на бездіяльність поліції.

Водночас скаргу розглянули не на користь заявника. 

“Ми зібрали досить доказів та дотрималися термінів. Але мені впало в очі, що суддя усміхався та посміхався. Схоже на те, що він був упереджений щодо представників ЛГБТ”, зазначає  Лісова. 

Натомість вона подала апеляційну скаргу на рішення судді. Апеляція задовольнила її частково: скасувала рішення слідчого судді та спрямувала скаргу на повторний розгляд. 

Згодом суд задовольнив скаргу УГСПЛ та зобов’язав поліцію відкрити кримінальну справу. 

Адвокатка зауважує, що тепер домагатиметься ефективного розслідування, щоб допитали потерпілого, потім ту людину, на яку він вказував, встановили інших причетних та з’ясували, хто погрожував активісту в соцмережах. 

Вона також наполягає, щоб кримінальну справу порушили за  ч. 2 статті 161 Кримінального кодексу України “Порушення рівноправності громадян”.

“Зараз я активності не проявляю, тому мені не погрожують. Але розумію, що, якщо після карантину ми вирішимо провести Марш рівності, напади та погрози почнуться знову. Якщо нападників не покарають – вони відчуватимуть свою безкарність та продовжать полювати на ЛГБТ-активістів. Я лише хочу мати можливість брати участь у мирних заходах та почуватися безпечно в рідному місті. Це право я маю за Конституцією”, підсумовує активіст Тирнавський. 

Нагадаємо, що у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №3316-2 щодо криміналізації злочинів ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності (СОҐІ). Він є альтернативним щодо зареєстрованого раніше проєкту закону №3316, що його ініціювала депутатка від партії “Слуга народу” Ольга Василевська-Смаглюк.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter