“Погрожували вбивством, били та принижували”: українських військових катують у російському полоні – Денісова

Дата: 03 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Українські військовослужбовці, яких звільняють з полону РФ, розповідають про факти жорстокого поводження та катувань з боку росіян.
 
Про це у фейсбуці повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.
 
Фото з фейсбуку Омбудсмана

За її словами, більшу частину українських військовополонених росіяни затримали під Маріуполем. Їх помістили до підвалів та господарських споруд, а потім етапували спочатку до гауптвахти та СІЗО в Донецьку, а надалі – до СІЗО на території РФ.

Під час етапування військовополоненим вдягали на голову мішок або замотували очі скотчем, руки зв’язували. У полоні українців катували – погрожували вбивством, били та принижували. Одному над головою випускали черги з автомата. Інший розповів, що чеченці змусили його сидіти дві години з мішком на голові поруч з увімкненою бензопилою, якою погрожували відрізати пальці та руки. Ще одному стріляли в голову холостими патронами, імітуючи страту”, – розповіла Денісова.

Окрім того, росіяни під побоями змушували українських солдатів учити гімн Росії, історію створення прапора та герба РФ.

Медична допомога військовополоненим не надавалася, навіть пораненим. Лікар оглянув їх лише перед переміщенням до табору військовополонених у місті Севастополі, де допомогу надавали представники МКЧХ”, – наголосила Омбудсман.

Також військовополонені розповіли, що їм не давали воду, лише 1,5 літра на 30 осіб, фактично по одному ковтку, обмежували в харчуванні: на території так званої “ДНР” денний раціон складався зі шматка хліба і сала, позбавляли засобів гігієни, не давали можливості помитися.

Росіяни не давали українським військовим найменшої можливості зв’язатися з рідними. Картки з даними про особу військовополоненого для інформування його родини, які повинні надсилати відразу після взяття в полон, росіяни заповнювали лише безпосередньо перед обміном.

Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну з проханням урахувати ці факти порушень РФ прав громадян України.

Раніше ZMINA повідомляла, про катування цивільних українських громадян, які потрапили до російського полону. Після повернення в межах обміну вони розповідають про приниження та нелюдські умови утримання. Серед визволених є важкопоранені, із сепсисом, ампутованими кінцівками. Люди розповідають, що їх тримали в тісних підвалах, били, принижували та катували.  

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter