Серед визволених з російського полону українців є важкопоранені, з сепсисом та ампутованими кінцівками

Дата: 02 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Українські громадяни після повернення в межах обміну розповідають про приниження та нелюдські умови утримання у російському полоні. Серед визволених є важкопоранені, з сепсисом, ампутованими кінцівками. Люди розповідають, що їх тримали у тісних підвалах, били, принижували та катували.  
 
Про це у своєму фейсбуку написала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 
Фото з фейсбуку Омбудсман

При захопленні у полон російські військові забирали в українських чоловіків чоботи, наповнювали їх водою і знову взували. Після цього в’язнів змушували лежати обличчям до землі на морозі по три-чотири дні, повідомила Омбудсман. 

З обмороженими кінцівками та зав’язаними очима чоловіків переправляли до російських таборів, потім до СІЗО №1 – тюрми російського міста Курськ, де їм не надавали жодної медичної допомоги.
 
Українців одягали в форму полонених, підстригали волосся, катували, змушували вчити патріотичні російські пісні та “виконувати” їх для своїх наглядачів. Допити відбувалися два-три рази на день, після чого чоловіків жорстоко били, а згодом змушували підписувати документи про те, що з ними добре поводилися, зазначила Денісова.
 
“Важкохворих та з ампутованими внаслідок обморожень кінцівками та пальцями ніг окупанти вирішили обміняти. Через відсутність карет швидкої допомоги окупанти везли на обмін важкопоранених українців протягом п’яти годин на вантажних залізничних платформах. Росіяни поклали поранених на шосе на ношах, звідки їх забрали солдати”, – додала вона. 
 
Омбудсман також розповіла історію Володимира Хропуна, волонтера Червоного Хреста. Російські військові викрали чоловіка у селі Козаровичі Київської області.
 
Перші кілька днів його разом із іншими бранцями тримали в сусідньому селі Димер у підвалі фабрики. У приміщенні площею 28 квадратних метрів разом з ним утримували ще близько 40 полонених.
 
Хропун повідомив, що військові били їх прикладами, застосовували електрошокери та знущалися: йому зав’язали очі та руки і вимагали надати інформацію про українську армію.
 
Майже тиждень полонених протримали в Україні, а згодом перевезли до Білорусі. Далі українців вивезли до російської в’язниці, де продовжили знущання. 
 
“Рашисти принижували полонених, змушували ставати на коліна і приймати незручні пози. Не дивишся у вічі, робиш щось повільно – українців били за будь-якої нагоди”, – написала Уповноважена.
 
Хропун також сказав, що нарахував 72 полонених, які перебували в ув’язненні в безпосередній близькості від нього. Але з огляду на звуки, що лунали, вважає, що бранців було набагато більше.
 
Денісова нагадала, що, захоплюючи у заручники мирних мешканців, російські окупанти порушують норми міжнародного гуманітарного права, зокрема статті 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, згідно з якою категорично забороняється безпідставне затримання цивільних заручників. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter