Погрожували ув’язнити та забрати дітей: правозахисник Яворський розповів, як його змусили виїхати з Білорусі

Дата: 16 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруські силовики чинили психологічний та фізичний тиск на українського правозахисника Володимира Яворського, щоб змусити його терміново виїхати з країни.

Про це він повідомив сьогодні на своїй фейсбук-сторінці.

Як відомо, дружину Яворського, голову білоруського громадського об’єднання “Ланка” Тетяну Гацуру-Яворську ввечері 15 квітня звільнили після 10-денного арешту, але вона залишається підозрюваною в кримінальній справі за “фінансування заворушень”.

Володимир розповів, що цьому передував тиск на нього та його родину.

Зокрема, 12 квітня в їхній квартирі в Мінську силовики провели повторний обшук (перший був 6 квітня. – Ред.).

“Після тригодинного обшуку, коли всю кімнату перебрали по частинах, мені сказали, що я повинен поїхати з ними. Вилучили старі документи, телефони, які відпрацювали своє, тощо. Вони шукали те, чого насправді в нас не було, тому знайти це було неможливо. Далі був кількагодинний допит. Я підписав документ про нерозголошення таємниці слідства, оскільки проходжу свідком у кримінальній справі”, – пише Яворський.

Він додає, що допит супроводжувався психологічним і фізичним насильством, під час якого ніхто не визнавав права “не давати свідчень про себе або родичів”, а також право на адвоката.

“Наприкінці допиту мене повідомили, що в мене є 48 годин, щоб покинути країну разом з дітьми для нашої безпеки. Водночас мене погрожували затримати в кримінальній справі, а дітей помістити до спеціальних установ. Також мене попередили, що мені заборонено в’їзд до країни протягом 10 років. Жодних документів про це, звичайно, надано не було, але звучало цілком переконливо”, – ділиться Яворський.

14 квітня він вилетів з Мінська до Львова разом зі своїм сином. Троє інших, доросліших дітей залишилися в Мінську з різних причин.

“До цього часу за мною постійно стежили”, – додає правозахисник.

Він наголошує, що таких справ у Білорусі наразі сотні: правозахисників переслідують за цілком буденну правозахисну роботу. І Україна має ефективніше реагувати на подібні дії.

“Мене весь час дивує, коли Україна ображається на те, що інші країни лише “стурбовані” проблемами нашої країни, а водночас у себе під носом практично ніяк не реагує на ситуацію в Білорусі, де вже близько 350 політичних в’язнів, і їхня чисельність зростає щодня. Разом з тим я на собі відчув усі антиукраїнські настрої й елементи російської пропаганди стосовно українців”, – підсумовує правозахисник.

Нагадаємо, 6 квітня пройшли обшуки в голови об’єднання “Ланка” Тетяни Гацури-Яворської та активістки організації Наталії Треніної. Цього ж дня їх затримали разом зі ще трьома активістками.

Усі вони були серед організаторів фотовиставки “Машина дихає, а я – ні”, присвяченої білоруським медикам, які борються з пандемією коронавірусу та політичними переслідуваннями. Експозицію відкрили 30 березня, однак уже наступного дня санітарні служби та рятувальники нібито виявили порушення. Організатори перенесли виставку в онлайн, а після затримань узагалі закрили її.

Згодом стало відомо, що стосовно всіх п’яти затриманих відбулися суди в межах адміністративної справи й вони були визнані винними в непокорі розпорядженню або вимозі працівників правоохоронних органів. На Тетяну Гацуру-Яворську також був накладений штраф. Однак її так і не відпустили з ізолятора тимчасового тримання на Окрестіно, а перевели в СІЗО на Володарського в межах кримінальної справи.

За словами Володимира Яворського, в постанові на обшук була вказана частина 3 статті 293 Кримінального кодексу (навчання або інша підготовка осіб для участі в масових заворушеннях).

15 квітня білоруські ЗМІ повідомили, що Володимира Яворського депортують з Білорусі на 10 років. Цього ж дня стало відомо, що він виїхав до України разом з молодшим сином.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter