Поглинання Китаєм Тайваню “неминуче” – Сі Цзіньпін

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін заявив президенту США Джо Байдену, що Китай не прагне “змістити” Америку як світову наддержаву, проте поглинання Пекіном Тайваню неминуче, і США мають припинити озброювати острів.

Про це пише УНІАН з посиланням на The Times.

Скриншот з відео Bloomberg Asia

Попередження прозвучало в ході чотиригодинної зустрічі на вищому рівні в Сан-Франциско. На ній лідери країн домовилися, зокрема, відновити міжвоєнне спілкування і протидіяти поширенню смертельно небезпечного наркотику фентанілу.

Домовленості знаменують закінчення річної паузи в дипломатії на вищому рівні між двома найбагатшими країнами світу, під час якої посилилася військова напруженість в Південнокитайському морі та Тайванській протоці.

Після зустрічі Байден заявив журналістам, що переговори були “одними з найбільш конструктивних та продуктивних за всю нашу історію”. Проте досягти прориву в питанні про долю Тайваню очікувано не вдалося. Пекін залишається переконаним, що острів має бути “возз’єднаний” з материком, якщо буде потрібно, й силою.

Водночас США виступають проти будь-якого застосування сили для зміни політичного статусу Тайваню і постачають на острів зброю для стримування Народно-визвольної армії Китаю. До того ж Байден зобов’язався направити американські війська для захисту острова від вторгнення, якщо буде треба.

Попри це на зустрічі він знову підтвердив прихильність США політиці “одного Китаю”: визнання уряду Пекіна єдиною владою над великим Китаєм та “визнання” його претензій на Тайвань.

Нагадаємо, що глава Китаю Сі Цзіньпін 15 листопада прилетів до США із чотириденним візитом. Зокрема, він бере участь у міжнародному форумі Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва.

У межах візиту була запланована його зустріч з американським президентом Джо Байденом. Китайський лідер приїхав до США вперше за шість років. Вони з Байденом востаннє бачилися в кулуарах саміту лідерів G20 14 листопада 2022 року в Індонезії.

Відносини між США й Китаєм почали погіршуватися 2018 року, коли адміністрація президента Дональда Трампа ввела величезні мита на китайські товари. Згодом ситуація продовжувала погіршуватися, зокрема через порушення прав людини в Китаї, питання Тайваню й пандемію COVID-19.

Найглибша криза між країнами сталася 2022 року, коли ексспікерка Палати представників Ненсі Пелосі здійснила офіційний візит на Тайвань. Тоді Пекін, який вважає острів своєю територією, розірвав офіційні канали зв’язку з Вашингтоном.

Напруженість ослабла в листопаді того ж року, коли Байден і Сі зустрілися на саміті G20 в Індонезії.

В лютому 2023-го США збили біля своїх берегів китайський аеростат, думаючи, що в нього шпигунська мета. Згодом виявилося, що він не збирав розвідувальної інформації, але це знов призвело до погіршення відносин між країнами.

21 травня на саміті G7 у Хіросімі президент США заявив, що очікує відлиги у відносинах з Пекіном.

Впродовж останніх місяців нинішнього року Китай вже відвідала низка американських високопосадовців: держсекретар Ентоні Блінкен, міністерка фінансів Джанет Єллен, міністерка торгівлі Джина Раймондо та інші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter